Saznajte zašto ovu damu mrzi cela Kina

Popularna voditeljka kineske televizije Čai Đing proglašena je izdajicom jer se porodila u Americi.

U očima javnosti Čai Đing je važila za advokata kineskih interesa. Na takmičenju u govorništvu 2009. istakla je važnost snažne kineske nacije, a zahvaljujući pričama o epidemiji SARS-a i zemljotresu u Sičuanu, postala je cenjeni istraživački novinar. Međutim, divljenje njenih gledalaca palo je u vodu onog trenutka kada je u medijima osvanula fotografija Čai na američkom aerodromu sa bebom u naručju. Voditeljka je odlučila da ćerku Čai Džiran rodi na američkoj teritoriji, što je pokrenulo lavinu besa na Tviteru i na kineskoj društvenoj mreži „Weibo”.

„Boginja kineskih liberala”, kako su je neki nazivali, preko noći je postala najomraženija osoba u zemlji. Uprkos tome što nema podataka da je njena ćerka dobila američko državljanstvo, potez novinarke je protumačen kao licemeran i antipatriotski.

– Nemam ništa protiv toga što se porodila u SAD, ali onda ne treba da se pretvara da je patriota koji brine o ovoj zemlji i njenim ljudima – napisao je jedan korisnik društvene mreže.

Čai Đing nije jedina Kineskinja koja je odlučila da se porodi u Americi. Turističke agencije iz Pekinga nude paket aranžmane trudnicama koje žele da otputuju na ostrvo Saipan i rode bebu sa američkim državljanstvom.

Saipan je deo Severnih ostrva Marijana, male američke teritorije koju od Kine deli četiri sata letenja. Za posete koje traju do 45 dana nije potrebna viza.

Za 27.000 dolara, koliko košta paket aranžman, buduće majke dobijaju smeštaj u hotelu sa pet zvezdica, a novorođena deca zdravstveno osiguranje i američki pasoš. Siromašnije trudnice obezbede novac samo za avionsku kartu, a dalje im pomažu posrednici iz Saipana koji ih upućuju u to šta treba da rade.loading...