SEVERNA, NOVA ILI GORNA: Da li je KONAČNO pomirenje Grka i Makedonaca nadomak ruke?

Protest u Skoplju
Beta

Telefonski razgovori dvojice premijera polako ali sigurno dovode do rešenja.

 

Drugi i, kako se veruje, zaključni telefonski razgovor premijera Akeksisa Ciprasa i Zorana Zaeva o rešenju spora Grčke s Makedonijom oko njenog naziva, održan je danas popodne, i Cipars je odmah otišao da o ishodu obavesti predsednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa, javljaju atinski mediji.

U Grlčkoj je objavljeno da je pre jednočasovnog razgovora s Ciprasom, Zaev rekao u Skoplju da očekuje da će rešiti sva preostala pitanja i da će posle intenzivnih polugodišnjih pregovora biti postignut sporazum o promeni naziva Makedonije što Grčka zahteva još od 1991. godine.

Dvojica premijera su najpre razgovarala juče, a trebalo je da o poslednjim detaljima rešenja višedecenijskog spora razgovaraju danas pre podne, ali su to odložili za popodne, da bi prvo obavestili specijalnog posrednika UN za taj spor Metjua Nimica koji je u Njujorku.

Po izvoru iz Vlade Grčke, Cipras će o ishodu obavestiti i šefove političkih stranaka, medju kojima ima i protivnika rešenja, a potom će večeras obavestiti i gradjane.

Cipras će objaviti proglas o sporazumu koji će još ove nedelje potpisati sa Zaevom na zajedničkoj granici, u Prespi koja je ranije odabrana kao simbolično mesto za to.

Po nezvaničnim informacijama, naziv o kojem su se dve strane dogovorile je “Severna Makedonija”, ali dodaju da su još jutros tu i dalje bili predlozi: “Nova Makedonija” i “Gorna Makedonija” – svi samo na makedonskom.

Sporazumom je utvrdjen niz detalja i procedura, uključujući izmenu Ustava Makedonije i referendum o rešenju krajem leta, zatim i šta će pisati na ličnim kartama i pasošima, kao i to kako će se ubuduće odredjivati nacionalni identitet Makedonije i njenog jezika.

Sporazum treba da potvrdi i Skupština Grčke, a njena vlada će dati uslovnu saglasnost na pristupanje Makedonije EU i NATO o čemu se odluke očekuju već ovog meseca.