Situacija se zaoštrava i za pregovaračkim stolom – Putin kratko razgovarao sa novim predsednikom Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin kratko je danas u Dovilu razgovarao s budućim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, tokom obeležavanja 70. godišnjice iskrcavanja u Normandiji, u Drugom svetskom ratu.

Kako prenose izvori iz fransuskog predsedništva i izveštači, oni su se sreli i kratko razgovarali kada su se svetski lideri okupili za zajedničku fotografiju i zatim krenuli na ručak koji im priređuje Fransoa Oland.

Prethodno je danas, tokom ceremonije u Normandiji, Putin razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova pozvala ruskog predsednika da preuzme svoj, “veliki”, deo odgovornosti u rešavanju ukrajinske krize, navodi se u saopštenju iz kabineta nemačke kancelarke posle susreta.

– Kancelarka je iznela uverenje da posle međunarodno priznatih predsedničkih izbora (u Ukrajini), vreme treba koristiti da se stabilizujed situacija, posebno na istoku Ukrajine. Rusija u tom treba da preuzme svoju veliku odgovornost – ističe se u saopštenju.

I portparol Kremlja potvrdio je da su se Putin i Merkelova razgovarali o ukrajinskoj krizi i iznalaženju rešenja za nju, prenosi Interfaks.

– Razgovor se odnosio na traženje rešenja i kompromisa, a ne na razlike u njihovim stavovima – rekao je porptarol.

Posle razgovora, oni su se pridružili drugim šefovima vlada ili država na ručku u dvorcu Benuvil, kod Dovila, koji je za njih priredio domaćin, francuski predsednik Fransoa Oland.