Soliman je navela da je sa ulica glavnog filipinskog grada sklonjeno oko 500 beskućnika, dok je poslanik iz Predstavničkog doma Teri Ridon pozvao na pokretanje istrage, navodeći da se operacija Vlade iz Manile može nazvati "operacijom čišćenja".

Vlada Filipina privremeno je tokom posete papa Franje premestila beskućnike sa ulica Manile u jedno skupo letovalište na obodu grada, priznala je sekretarka za socijalnu zaštitu Korason Soliman, prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Soliman je navela da je sa ulica glavnog filipinskog grada sklonjeno oko 500 beskućnika, dok je poslanik iz Predstavničkog doma Teri Ridon pozvao na pokretanje istrage, navodeći da se operacija Vlade iz Manile može nazvati “operacijom čišćenja”.

Rimokatolički poglavar Franja stigao je 15. januara na Filipine, koje je napustio u ponedeljak, 19. januara.

Ridon je naveo da je “šema premeštanja” beskućnika bila “stvarno užasna, imajući u vidu činjenicu da je papa Franja posetio našu zemlju, na prvom i najvažnijem mestu, da bi video i razgovarao sa siromašnima”.

Soliman je u nekoliko intervjua ove sedmice rekla da su beskućnici sa ulica sklonjeni nedugo pre nego što je papa stigao u zemlju.

Mnogi od njih žive duž morskog zida u zalivu Manila, koji je bio poprište nedeljne mise koja je privukla rekordnih šest miliona ljudi.

Beskućnici su noć pred papin dolazak odvedeni u hotel Šato Rojal, koji noćenje naplaćuje stotine dolara, a na ulice Manile vraćeni su čim je papa otišao s Filipina u ponedeljak.

Soliman je navela da se beskućnici sada privremeno nalaze u vladini zgradama u Manili, braneći potez vlasti njihovom željom da zaštite beskućnike od velike gužve i kriminalnih bandi tokom papine posete.

– Naša delimična namera bila je da im postanu bliski soba sa vratima i toaletima – rekla je Soliman, insistirajući da beskućnici nisu sklonjeni “kako ih papa ne bi video”. Navela je da je papa tokom posete Filipinima video i siromašne daščare i beskućnike.

Cela stvar je isplivala na videlo posle nekih izveštaja da su deca sa ulice bila skupljena i stavljena iza rešetaka u centrima za pritvor, što je Vlada opovrgla.

Papa Franja je siromaštvo označio kao jednu od centralnih tema svoje posete Filipinima, pozvavši na milosrđe i saosećajnost prema siromašnima. Svet su obišle i fotografije na kojima se vidi kako razgovara i grli se sa decom sa ulice.loading...