Slepi miševi mogu da spasu svet od ebole?

Naučnici tvrde da je epidemija ebole krenula od slepih miševa, ali navode da su ovi leteći sisari ključ ka pronalaženju leka za ovaj smrtonosni virus

Kako navode mediji, oni su nosioci preko 100 drugih bolesti, ali nikada ne oboljevaju od njih.

– Ako bismo mogli da razumemo kako im to polazi za rukom, uspeli bismo da nađemo bolje načine da lečimo infekcije i smrtonosne bolesti po ljude i druge sisare – kaže istraživač sa Univerziteta Kembridž Olivije Restif, prenose Novosti.

Neki smatraju da je rezistentnost slepih miševa na ebolu povezana sa njihovom sposobnošću da lete. Ova sposobnost zahteva ekstremno brz metabolizam koji bi bio destruktivan po čoveka. Prema novoj hipotezi, slepi miševi su razvili poseban mehanizam koji sprečava njihov super-metabolizam da ih ubije. Naučnici navode da je metabolizam kod slepog miša konstantno aktivan za razliku kod ljudi, tako da reaguje mnogo brže na virus.

– Kada bi se ljudski metabolizam ponašao kao onaj kod slepog miša, postoji mogućnost da mnogi od ovih virusa ne bi bili problem za čoveka – kaže predstavnica Australijske laboratorije za zdravlje životinja Mišel Bejker.

Slepi miševi žive mnogo duže od ostalih životinja koje su njihovih veličina, neki čak doguraju i do 40 godina života.