Slovački predsednik celu svoju platu daje siromašnima

Budući predsednik Slovačke Andrej Kiska koji na funkciju stupa 15. juna svoju predsedničku platu deliće siromašnim Slovacima kojima u teškoj situaciji država nije u stanju da pomogne.

– Moj plan je da mi najveće dobrotvorne organizacije, kao što je Liga protiv raka, koje poznaju neposredno porodice koje se bore protiv sudbine, a država nije u stanju da im pomogne, odaberu nekoliko slučajeva kojima će se deliti moja plata – kazao je Kiska slovačkoj agenciji SITA.

Novi predsednik, koji će na čelu države zameniti Ivana Gašparoviča kome drugi, poslednji mandat ističe 15. juna, bogati je biznismen i filantrop a humanitarna organizacija „Dobri anđeo” koju je osnovao pomaže ljudima u Slovačkoj i Češkoj koji su u teškoćama zbog bolesti.

Plata predsednika Slovačke dostiže sa svim stalnim dodacima oko 8.000 evra. Kiska se najverovatnije neće useliti u rezidencijalnu vilu slovačkih šefova države, pošto njegova supruga sa decom ostaje u Popradu, a pojavljivaće se uz Kisku samo kada je neophodno da predsednika prati i prva dama.

– Na sreću finansijski sam obezbeđen i stanovanje za mene nije problem. Ipak mislim da bi šef države trebalo da ima svoju rezidenciju koju može da koristi u reprezentativne svrhe kao u ostalim državama – kazao je Kiska.

Kiska nije jedini predsednik u Srednjoj Evropi ko se odriče plate, pošto predsednik susedne Češke, Miloš Zeman daje mesečno 2.400 evra, što je trećina njegove predsedničke plate za otplatu državnog duga Češke.