Smrtonosni virus hara: Ukupno 337 osoba umrlo od ebole od januara

Od početka godine od ebole je umrlo 337 osoba u tri afričke zemlje - Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji, saopštila je danas u Ženevi Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U poslednjih 15 dana povećao se broj žrtava, navela je SZO i dodala da je u poslednjem izveštaju početkom juna bilo 208 umrlih od te zarazne bolesti.

Epidemija ebola izbila je u januaru ove godine u Gvineji i u martu se proširila na susednu Liberiju i Sijera Leoneu, gde su u te dve zemlje preminule 73 osobe.

Ebola je veoma zarazno virusno oboljenje koje izaziva četiri ili pet poznatih virusa. Oboleli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad i krvarenjem.

Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lek tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odsto.

Jedna od najmasovnijih epidemija ebole izbila je u Ugandi 2000. godine. Tada je tom bolešću zaraženo 425 ljudi, a više od polovine je umrlo. Epidemije manjih razmera izbijale su i kasnije u Ugandi.loading...