Španija na granici raspadanja – Katalonija se odvaja?

Referendum o nezavisnosti Katalonije, koji je najavljen za 9. novembar ove godine, ne može da bude održan jer je nezakonit, izjavio je danas u Madridu španski premijer Mariano Rahoj.

– Referendum ne može da bude održan jer je nezakonit. Samo ceo španski narod može da odluči o svojoj budućnosti – rekao je Rahoj i dodao da je uvek bio za dijalog u skladu s Ustavom i zakonom.

Španski parlament odbacio je pre pet dana velikom većinom predlog za održavanje referenduma o nezavisnosti španske autonomne pokrajine Katalonija.

Rahoj je već ranije rekao da neće dozvoliti održavanje katalonskog referenduma o secesiji jer španski Ustav iz 1978. predviđa samo jedinstvenu državu i nalaže da se referendumi koji se odnose na Španiju moraju održavati na nacionalnom nivou, a ne na regionalnom.

Predsednik pokrajine Katalonija Artur Mas najavio je u decembru da će 9. novembra 2014. biti održan referendum na kojem će se građani izjasniti da li žele nezavisnu katalonsku državu.

„Želite li da Katalonija bude država? Da ili ne?”, biće prvo pitanje na referendumu. Ukoliko je odgovor „da”, uslediće drugo pitanje „Želite li da ta država bude nezavisna?”, precizirao je Mas.

Prema anketama, od oko 7,5 miliona žitelja Katalonije, njih 50 odsto podržava nezavisnost te pokrajine s tim da je ta podrška manja ako bi otcepljenje od Španije značilo i izlazak iz Evropske unije.

Evropska unija i NATO su upozorili da Katalonija ne bi bila članica tih zajednica ukoliko bi se odvojila i da bi morala odvojeno da traži članstvo.loading...