Srbi iz Kanade po prvi put neće glasati na izborima, a evo i zašto

Državljani Srbije koji žive u Kanadi neće glasati na vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta, objavljeno je na srpskoj internet listi u kanadskoj prestonici Otavi.

To je prvi put od 2004. godine kada su kanadski Srbi prvi put glasali na izborima u matičnoj državi.

Zbog veoma malog broja prijavljenih birača, nijedno od tri predviđena biračka mesta u Kanadi (ambasada u Otavi, generalni konzulat u Torontu i počasni konzulat u Vankuveru) neće biti otvoreno.

Da bi biračko mesto bilo otvoreno bilo je potrebno da se, najkasnije do 22. februara, za upis u birački spisak prijavi najmanje 100 birača. Glasanje se obavlja lično na biračkom mestu uz posedovanje pasoša ili lične karte Republike Srbije.

Ministarstvo pravde i državne uprave Srbije obavestilo je da će svi birači koji su se prijavili da glasaju u inostranstvu biti automatski vraćeni na birački spisak opštine u Srbiji u kojoj imaju prijavljeno prebivalište.

Tako će i pripadnici dijaspore u Kanadi svoje biračko pravo moći da ostvare samo glasajući 16. marta lično u Srbiji.

Pripadnici srpske dijaspore u Kanadi na vreme su obavešteni o načinu i uslovima glasanja, a razloga za malo interesovanje za vanredne parlamentarne izbore ima više: od neposedovanja srpskog državljanstva (mnogi Srbi – izbeglice iz republika bivše Jugoslavije), preko biračke apatije do, u Kanadi veoma ograničavajućih mogućnosti obaveznog ličnog glasanja zbog velikih udaljenosti.

Na izborima 2004. godine glasalo se samo u Torontu, a u januaru i februaru 2008. na prvim i ponovljenim predsedničkim izborima i u Otavi.

U maju iste godine glasanje je prvi put obavljeno na četiri biračka mesta: u Otavi, Torontu, Montrealu i Vankuveru. Četiri godine kasnije, 2012. jedino biračko mesto koje je brojem birača ispunilo uslov bio je generalni konzulat u Torontu gde je od upisanih 176 glasalo 111 birača.loading...