Šta će 300 flaša šampanjca na dnu mora? (VIDEO)

Oko 300 boca najfinijeg šampanjca spušteno je na dubinu od 30 metara u Baltičkom moru, nedaleko od finskog arhipelaga Arland, saopštila je danas čuvena francuska vinarija 'Veuve Clicquot'.

Cilj ovog „eksperimenta” je da se sazna više o procesu starenja vina.

– Baltičko more je niskog saliniteta, što limitira koroziju, a na toj dubini postoje idealni uslovi za čuvanje vina, budući da je temperatura vode konstantnih pet stepeni, a tama potpuna – objasnila je za AFP Fabjen Moro, istoričarka kuće „Veuve Clicquot”.

Flaše sa šampanjcem, od kojih 50 magnuma, spuštene su u more u čeličnom kavezu.

Operacija je obavljena 18. juna, a ronioci su boce ostavili na mestu na kojem je 2010. pronadjen sanduk šampanjca u olupini broda, potopljenog početkom XIX veka.

– Izuzetan kvalitet tih boca, koje su u moru provele gotovo dva veka, iznenadila nas je prilikom degustacije. To nam je dalo ideju za ovaj eksperiment – rekla je Moro.

Prema njenim rečima, operacija pod nazivom „Cellar in the sea” („Vinski podrum pod morem”), trajaće najmanje trideset godina.

Ista količina „kontrolnih” buteljki pohranjena je u tradicionalnom podrumu u Remsu, a uzorci će biti redovno uzimani sa obe zalihe šampanjca, „morskog” i „kopnenog”, kako bi se uporedio razvoj vina.loading...