Štrajk radnika brze hrane – Traže povećanje satnice

Radnici u restoranima brze hrane širom SAD odlučili su da pojačaju napore kako bi im satnica bila povećana na 15 dolara, kao i sindikalnu aktivnost, koristeći nenasilnu građansku neposlušnost.

Više od 1.300 radnika okupilo se juče u predgrađu Čikaga da razgovara o budućnosti njihove kampanje, koju su uporedili s pokretom za građanska prava. Ona se za manje od dve godine proširila na desetine gradova u SAD.

Obučeni u majice kratkih rukava s natpisima “Borba za 15 dolara” i “Mi vredimo više”, radnici su uzvikivali da će pobediti, ako se budu držali zajedno.

“Ljudima je dosta svega”, rekla je za agenciju AP jedna od štrajkačica, 20-godišnja Sindi Enrikes.

Satnica od 8,25 dolara koliko zarađuje u Mekdonaldsu nije joj dovoljna da upiše koledž i postane policajac, a jedva joj pokriva kiriju, rekla je Enrikesova.

Međunarodni sindikat zaposlenih u uslužnim delatnostima pruža finansijsku i organizacionu podršku štrajkačima iz sektora brze hrane.

Oni su proteste počeli krajem 2012. u Njujorku, u okviru kojih su imali celodnevne obustave rada i glasne, ali mirne demonstracije ove godine ispred upravne zgrade Mekdonaldsa, gde je 130 demonstranata uhapšeno kada su ušli na posed kompanije.

I predsednik SAD Barak Obama i mnoge druge demokrate širom zemlje zalažu se za povećanje federalne minimalne cene rada na 10,10 dolara po satu.

Sadašnja minimalna cena rada u SAD je 7,25 dolara po satu, što je oko 15.000 dolara godišnje za nekoga ko radi 40 sati nedeljno, mada mnogi radnici u restoranima brze hrane imaju manje sati. Oni kažu da im ta satnica nije dovoljna jer su mnogi od njih sada
odrasli ljudi s vlastitom decom, a ne tinejdžeri koji zarađuju za džeparac.

Vlasnici restorana, međutim, upozorili su da bi povećanje satnice na 15 dolara moglo da dovede do zatvaranja mnogih od njih i ukidanja radnih mesta.

Nacionalna asocijacija restorana rekla je prošle sedmice da povećanje minimalne cene rada po satu na 15 dolara neće rešiti problem nejednakih zarada i da je kampanja radnika u sektoru brze hrane pokušaj sindikata da povećaju broj članova.