Stravične brojke: Pronađena tela 247 putnika poginulih u malezijskom avionu

Tela 247 putnika leta MH17 Malezija Erlajnza prebačena su u Torez, oblast koju kontrolišu proruski separatisti na istoku Ukrajine, izjavio je danas "premijer" samoproglašene Republike Donjeck Aleksandar Borodaj.

Tela žrtava prebačena su u Torez vozom hladnjačom, precizirao je vođa pobunjenika.

AP prenosi navode ukrajinskih hitnih službi da je pronađeno ukupno 251 telo i da su ta tela prebačena vagonima hladnjačama u Torez, gde ih čuvaju naoružani pripadnici proruskih snaga. Proruske snage navele su i da tela žrtava neće biti prebacena u Harkov, koji kontrolišu vladine snage, sve dok “međunarodni istražitelji” ne dođu prvo u Torez da ih ispitaju, preneo je
Interfaks. Tri holandska eksperta stigla su u Donjeck, uporište pobunjenika, kako bi se priključili misiji OEBS-a u toj zemlji. Let Malezije Erlajnza poleteo je iz Amsterdana i većina putnika bili su državljani Holandije. Veća grupa holadskih veštaka doputovala je jutros u Harkov, a malezijski istražitelji očekuju se u Donjecku, precizirale su proruske vlasti.

OEBS-ovi istrazitelji naveli su da dokazi sa terena ukazuju da su tela nekih žrtava potpuno izgorela i da su pretvorena u pepeo.

– Polje gde se nalaze motori oborenog aviona, bilo je izloženo najintenzivnijoj toploti i tu ne mogu da se vide tela. Izgleda da su ona potpuno isparila –  rekao je portparol te organizacije Majkl Bokjurkiv. Vođa pobunjenika Borodaj negirao je da će proruske snage dirati
dokaze i obećao da će crne kutije i tela biti predata timu malezijskih veštaka čiji se dolazak očekuje u Donjecku. U tom timu nalazi se i malezijski zvaničnici, ali oni su naveli da neće otići u oblast pod kontrolom pobunjenika, dok ne dobiju garancije da će biti bezbedni.