Surova igra sudbine: Ovo su ljudi koji su se u poslednjem trenutaku ukrcali u Boing MH17 (FOTO)

Dva kobna leta avionima „Malezija erlajnsa" u roku od samo četiri meseca zavili su u crno mnoge porodice, neke čak oba puta, ali su pojedine „srećnike u nesreći" ostavili u neverici pošto su, pukim slučajem, za dlaku izbegli smrt.

Jedan od takvih je Holanđanin Marten de Jonge (29), koji je i u jednom i u drugom slučaju u poslednjem trenutku otkazao avionsku kartu – i 8. marta za let MH370 avionom koji je bez traga nestao iznad Indijskog okeana, i 17. jula za let MH17 koji je oboren raketom iznad Ukrajine, prenosi francuski list „Figaro” (Le Figaro).

Prvi put, 8. marta, on je stigao na aerodrom znatno pre poletanja aviona tako da je odlučio da se ukrca na raniji let, a drugi put – prošlog četvrtka – u poslednjem momentu je, baš kada se prijavljivao za let MH17, utvdio da za Maleziju postoji i jeftiniji let.

– Izabrao sam avion koji je kretao u nedelju zato što je taj let za 300 evra bio jeftiniji. Ostalo je bilo još samo jedno upražnjeno mesto i ja sam ga odmah rezervisao – objašnjava Jonge.

S druge strane, jedna australijska porodica je dvostruko pogođena uzastopnim katastrofama „Malezija erlajnsa”: nakon što je pre četiri meseca izgubila dva svoja člana koji su leteli malezijskim avionom i misteriozno nestali, prošlog četvrtka je ostala bez još dva člana.

Mari i Albert Risk su se vraćali u Melburn iz Amsterdama posle jednomesečnog odmora u Evropi kada su u četvrtak poginuli pošto im se avion srušio na istoku Ukrajine, prenela je australijska štampa. Marin otac je oženjen ženom čija je porodica iz Kvinslenda izgubila dva člana, Rodnija i Meri Barous, na letu MH370 iz Kuala Lumpura do Pekinga.

– Niko to nije mogao da predvidi – kaže Rodnijev brat Greg govoreći o avionu koji se srušio u Ukrajini, a što se tiče prvog aviona ističe da „i dalje čeka odgovore”.

Jedna malezijska porodica je, igrom slučaja, izbegla zlu sudbinu pre četiri meseca, ali je zato prošle nedelje u nesreći aviona koji se srušio u Ukrajini izgubila jednog svog člana.

List „Malezija insajder” piše o tom surovom prstu sudbine: jedna stjuardesa koja je radila u malezijskoj nacionalnoj aviokompaniji u poslednjem trenutku je pitala koleginicu da je zameni na letu 8. marta.

Međutim, prošlog četvrtka se njen 41. godišnji suprug Sandžid Sing, koji je takođe stjuard u istoj kompaniji, menjao sa kolegom da bi mogao da putuje na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur.

On je jedan od 15 članova posade koji su poginuli u nesreći malezijskog „boinga” 777 u Ukrajini, zajedno sa još 283 putnika.