SUROVOST BEZ GRANICA: Mafija ucenila glavu policijskog PSA na 70.000 dolara

Kolumbijski policijski pas Sombra (Senka), ženka koja je tokom službe otkrila rekordnu količinu droge, dobila je premeštaj zbog bezbednosti.

Nemački ovčar
Pixabay.com

Obaveštajni izvori navode da je narko-kartel Urabenjos ucenio Sombrinu glavu na 70.000 dolara pošto je otkrila 10 tona njihovog kokaina, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Kartel Urabenjo se smatra najmoćnijom kriminalnom organizacijom u Kolumbiji.

Sombra, ženka nemačkog ovčara, premeštena je sa teritorije tog kartela na aerodrom u Bogoti.

Šestogodišnja Sombra bila je u lukama na atlantskoj obali, uključujući i Turbo, grad iz kojeg se tone kokaina gliserima, a ponekad i improvizovanim podmornicama šalju u Srednju Ameriku i SAD.

Prošle godine je otkrila 5,3 tone kokaina u Turbu, a nedavno je nanjušila još četiri tone droge, medju auto-delovima za izvoz.

Najveći deo trgovine drogom kontroliše kartel Urabenjo, čiji šef Dairo Antonio Usuga je medju najtraženijim ljudima u Kolumbiji.

Ta banda nudi novac da bi se rešila onih koji joj stoje na putu. Policija je 2012. našla letke kartela u kojima se nudi 500 dolara svakome ko ubije policajca.

Mnogo veća suma ponudjena za smrt Sombre govori o finansijskim gubicima koje su pretrpeli zbog nje.

Policajci iz jedinice za borbu protiv droge kažu da je Sombra pod zaštitom, ali da će za sada biti bezbednija na aerodromu glavnog grada Bogote, El Dorado.

Sombra je deo jedinice otkako je bila štene, a njenom zaslugom je uhapšeno 245 osumnjičenih švercera droge.