Švajcarci ne vole sopstveni sir, više veruju uvoznom

Domaći sirevi činili su u Švajcarskoj u prošloj godini više od dve trećine ukupne potrošnje, a svaki građanin ove zemlje u proseku je pojeo 21,37 kilograma sira u 2014.

 

Iako su sirevi domaćih proizvođača u Švajcarskoj i dalje dominantni na tržištu, sirevi iz uvoza već osam godina povećavaju svoj udeo u ukupnoj potrošnji, pokazuje jedno istraživanje kompanije „Svicerlend čiz marketing” („Switzerland Cheese Marketing”).

U 2014. potrošnja stranih sireva učestvovala je sa 30,4 odsto u ukupnoj potrošnji, odnosno, sa 6,4 kilograma po stanovniku, u proseku, i bila je veća 1,76 odsto u odnosu na 2013, prenosi švajcarski list 20 minit.

Istovremeno, i potrošnja domaćih sireva je takođe porasla, ali po nižoj stopi (1,46 odsto), na 14,95 kilograma prosečno po stanovniku, a najprodavanija marka bila je “mocarela”.

Švajcarci su među najvećim potrošačima sira u svetu, i to na šestom mestu, iza Francuske, Islanda, Finske, Nemačke i Estonije, prema podacima Medjunarodnog udruženja mlekarske industrije.

Količinski, potrošnja sireva u Švajcarskoj dva puta je manja od mesa, a dva puta veća od potrošnje čokolade.