Sve ruske snage u stanju borbene pripravnosti: Putin naredio iznenadnu vojnu vežbu

Sve ruske snage u centralnoj vojnoj oblasti su u stanju borbene pripravnosti nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio iznenadnu vojnu vežbu.

– U skladu sa njegovim nalogom danas od 11 sati po moskovskom vremenu vojska Centralnog vojnog okruga kao i jedinice i grupe koje su stacionirane na njegovoj teritoriji prevode se u punu borbenu gotovost – rekao jer ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, a prenosi Raša tudej.

Ruski ministar odbrane je precizirao da će provera biti sprovedena od 21. do 28. juna.

Šojgu je dodao da će tokom provere 98. vazdušno-desantna divizija biti prebačena iz Ivanova u Cceljabinsku oblast na udaljenosti 1.500 kilometara, gde će biti izveden vazdušni desant na poligonu Čebarkul, prenela je RIA Novosti.

Na sastanku rukovodećeg sastava Ministarstva odbrane načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov saopštio je da će u proveri učestvovati više od 65.000 vojnika i oko 5.500 komada oružja i tehnike, više od 180 aviona i oko 60 helikoptera, preneo je Itar-Tass.

Prema rečima ministra, predsednik je postavio zadatak da se u toku prvih 24 sata provere vremenski normativi i sposobnost vojske za ispunjavanje aktivnosti uspostavljenih za taj nivo borbene gotovosti, a dalje će vojska biti na poligonima gde će održavati vežbe.

Šojgu je naložio da vojni atašei stranih zemalja budu informisani o proveri.

Šojgu je naveo i da bi se vraćanje vojske u mesta stalnog stacioniranja trebalo završiti do 1. jula.loading...