Sve teorije zavere o obaranju malezijskog aviona

U Rusiji bujaju teorije zavere o pozadini obaranja malezijskog putničkog aviona iznad istočne Ukrajine, i sve se slažu da su ukrajinske vlasti krivac, dok nijedna ne priznaje ni kao mogućnost da bi Rusija možda mogla da snosi bilo kakvu odgovornost.

To je potpuno suprotno stavu Zapada o tome ko stoji iza obaranja aviona sa 298 ljudi koji je iz Amsterdama leteo u Kuala Lumpur.

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je za američke televizijske gledaoce da su pobunjenici oborili avion ruskim oružjem, dok su Rusi non-stop bombardovani scenarijima po kojima su ukrajinske vlasti isplanirale da počine taj zločin na nebu.

Rusi imaju mnoštvo objašnjenja, od pokušaja ubistva predsednika Vladimira Putina, preko očajničkog pokušaja da Zapad bude uvučen u bitku za istok Ukrajine, do traljave misije da se počini masovno ubistvo ruskih građana.

Jekaterina Andrejeva, jedno od najpoznatijih TV lica u Rusiji, nekoliko sati posle pada aviona na teritoriju koju drže proruski pobunjenici u donjeckoj oblasti u istočnoj Ukrajini, iznela je teoriju da je Putinov avion, koji se vraćao kući iz Brazila, prošao

istim putem kao i malezijska letelica, sat vremena pre nego što je pogođena raketom, što ukazuje na atentat na ruskog predsednika.

“Predsednički avion i malezijski boing ukrstili su puteve u istoj tački i visini. Oblik tih aviona i dužina su apsolutno slični, a s te udaljenosti i njihova boja izgleda identična”, navela je Andrejeva.

Do petka ujutru, međutim, tu teoriju su zamenili drugi scenariji, a u centru jednog od njih bio je raketni sistem “buk”, iz koga je, prema ukrajinskim vlastima, ispaljena raketa na malezijski avion.

Državna televizija Rosija odmah je svalila krivicu na ukrajinsku vojsku, navodeći da proruski pobunjenici ne poseduju takav sistem, dok je Ukrajina nedavno u taj region dopremila jedan “buk”.

I novinar agencije AP video je jednog “buka” nedaleko od mesta na koje je pao avion, nekoliko sati pre nego što je oboren. Uz to, pobunjenici su se na društvenim mrežama hvalili da poseduju taj sistem.

Ta televizija se nije tu zaustavila, nego je povukla paralelu između boja na logou malezijske kompanije – crvene, bele i plave – i ruske trobojke, što joj je bilo dovoljno da pretpostavi da je Ukrajina zapravo pokušala da raketira ruski putnički avion.

Najčitaniji ruski list Komsomolska pravda tvrdio je da su ukrajinski kontrolori leta preusmerili avion Malezija erlajnsa da direktno leti iznad zone u kojoj su se vodile borbe, prikazavši slike s veb sajtova za praćenje leta na kojima se vide oscilacije u ruti letelice.

Taj list danas piše da je avion oborila ukrajinska vojska, uz pomoć Amerikanaca: “Ukrajinski ratni avion i američki špijunski satelit pratili su pali Boing”, navodi Komsomolska pravda.

Ruski mediji takođe sugerišu da su ukrajinske vlasti organizovale obaranje aviona tako da izgleda kao da su to učinili pobunjenici, u nadi da će tako primamiti Zapad na vojnu intervenciju.

I nacionalistički političari potpiruju izveštaje ruskih medija sa svojim teorijama zavera.

“Činjenica da je avion pao je američka provokacija. Oni čine sve što je moguće da okrive Rusiju. Moguće je da su postojala tela koja su stavljena u avion pre nego što je poleteo”, rekao je za radio Vesti FM desničarski poslanik Vladimir Žirinovski.

I Putin je, kako je vreme odmicalo, koristio sve oštriju retoriku, navodi AP, ocenivši da do tragedije ne bi došlo da se nisu vodile borbe u tom delu Ukrajine i navodeći da su vlasti iz Kijeva odgovorne za incident, jer se u njihovom vazdušnom prostoru desila tragedija.

Voz s telima poginulih putnika danas je s teritorije pod kontrolom pobunjenika stigao u Harkov koji kontrolišu vlasti iz Kijeva, odakle bi danas ili sutra posmrtni ostaci žrtava trebalo da budu upućeni na ekspertizu u Holandiju.

Američke obaveštajne službe takođe su najavile da će tokom dana objaviti podatke koje poseduju o oborenom malezijskom avionu, što bi trebalo da pomogne da se utvrdi šta se desilo i ko je oborio malezijski avion 17. jula na istoku Ukrajine.