SZO priznala: Loše smo reagovali na epidemiju ebole

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priznala je da je nespretno reagovala na epidemiju ebole u Zapadnoj Africi, a između ostalih, kao razloge navela je nekompetentno osoblje i nedostatak informacija.

U internom dokumentu do kojeg je došla agencija Asošiejted pres, SZO je navela da su stručnjaci morali da uvide da tradicionalne metode suzbijanja zaraze neće funkcionisati u regionu s poroznim granicama i propalim sistemima zdravstvene zaštite.

– Skoro svako umešan u reagovanju na epidemiju nije video nešto što je očigledno pred njim – navodi SZO u dokumentu.

Ta agencija UN priznala je da i da je njena birokratija problem – šefovi SZO u pojedinim kancelarijama u Africi su “politički motivisana imenovanja” koje je postavio regionalni direktor za Afriku Luis Sambo i koji ne odgovara šefici SZO u Ženevi Margaret Čen.

Doktor Piter Piot, koji je jedan od ljudi koji su otkrili virus ebole, saglasio se danas da je SZO presporo reagovala uglavnom zbog svojih kancelarija u Africi: “Oni ništa nisu uradili. Te kancelarije zaista nisu kompetentne”.

Piot je takođe postavio pitanje zašto je SZO trebalo pet meseci i 1.000 mrtvih pre nego što je u avgustu proglasila ebolu međunarodnim problemom.

– Tražio sam vanredno stanje da bude proglašeno u julu i da budu angažovane vojne operacije – rekao je Piot, ali i dodao da je SZO možda strahovala da ne pretara kao 2009. tokom takozvane svinjske groznice.loading...