SZO upozorava: 9.000 obolelih od ebole

Broj preminulih od ebole do kraja nedelje biće povećan na više od 4.500, dok se broj obolelih procenjuje na 9.000, izjavila je danas visoka zvaničnica SZO.

Doktorka Izabel Nutal, direktorka SZO za globalne kapacitete, uzbunjivanje i reagovanje, ističe kako brojke pokazuju da od ebole još uvek često stradaju i zdravstveni radnici – 2.700 ih je obolelo, a 236 preminulo, najviše zato što su oboleli od ove bolesti najzarazniji pred smrt, prenosi AP.

Na konferenciji za novinare u Ženevi, Nutal je istakla da fokus medjunarodnih napora treba i dalje da ostane na tri zapadnoafričke zemlje u kojima se ebola nekontrolisano širi – Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji.

– Naši podaci ukazuju da se svake četiri nedelje broj obolelih od ebole udvostručava – istakla je visoka zvaničnica SZO.

Dosad su, inače, registrovana samo tri slučaja zaraze ebolom izvan Zapadne Afrike – kod dve medicinske sestre u Dalasu i kod jedne madridske bolničarke.

Nutal naglašava rast broja obolelih u gvinejskoj prestonici Konakriju i problem sa podacima o obolelima u liberijskom glavnom gradu Monroviji, gde se prijavljuje znatno manje zaraženih nego što je stvarno slučaj, pa je teško steći pravu sliku stanja.

Biće potrebni meseci pre nego što se epidemija zaustavi, ističe Nutal, navodeći da je od prioritetne važnosti pripravnost na moguću pojavu ebole u 14 afričkih zemalja – Beninu, Kamerunu, DR Kongu, Centralnoafričkoj Republici, Gambiji, Gani, Gvineji-Bisao, Obali Slonovače, Maliju, Mauritaniji, Nigeriji, Senegalu, Južnom Sudanu i Togou.

Radi se o zemljama koje ili imaju kopnenu granicu sa državama pogodjenim ebolom ili intenzivnije trgovinsko-putničke kontakte s njima, napominje Nutal.loading...