Tajms: Angela Merkel ličnost godine

Britanski list "Tajms" proglasio je nemačku kancelarku Angelu Merkel za ličnost godine 2014, zbog centralne uloge koju ima u očuvanju evropske stabilnosti.

Nemačkoj kancelarki je ovo priznanje dodeljeno pre svega zbog toga što je preuzela kontrolu nad napetim pregovorima Zapada sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon aneksije Krima, navodi londonski dnevnik.

“Merkel se pokazala kao neophodan posrednik u godini u kojoj su odnosi Istoka i Zapada stavljeni na probu ‘do tačke pucanja’ u najopasnijoj geopolitičkoj krizi od hladnog rata”, ističe se u tekstu pod naslovom “Žena koja nam je potrebna u svetu punom opasnih muškaraca”.

“Tajms” objašnjava da Merkelovu ličnošću godine čini, takodje, njeno odbijanje da je požuruju, kao i osećaj za ono što je važno u opasnom svetu.

U proteklih 12 meseci, sve netaktičnije posleratne institucije uključujući NATO, EU i Savet bezbednosti UN nisu uspele da se prilagode eskalirajućim krizama, a političari nisu uspeli da se suprotstave pretnji otpadničkih država i harajućih vojski, ocenjuje se u analizi.

“Samo se jedan lider izdvojio: nemačka kancelarka Angela Merkel”, ističe londonski list i zaključuje da je Merkel jedna od najuticajnijih žena u svetu.