Tako je govorio Erdogan: Svi ‘biseri’ premijera Turske o Balkanu

Ukoliko se ispostavi da je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan zaista izjavio da bi svako ko na bilo koji način 'dirne Bošnjake protiv sebe imao 100 miliona Turaka i da zato ne treba da čudi kada turski ratni brod uplovi u Neum', to će biti samo još jedan u nizu gafova ovog državnika.

Ovu Erdoganovu izjavu, objavljenu u zagrebačkom Večernjem listu, izdanju za BiH, demantovale su ambasade Turske u Sarajevu i Beogradu, što takođe nije prvi put.

Pre nepunih godinu dana, naime, Erdogan je prilikom posete Prizrenu pred nekoliko desetina hiljada građana rekao da je “Kosovo Turska, a Turska Kosovo”, kao i da Kosovo i turski narod imaju istu istoriju i civilizaciju.

– Kad dođem na Kosovo osećam se kao kod kuće. Turska je bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i mi ćemo nastaviti da pomažemo Kosovo – rekao je tom prilikom Erdogan.

Usledila je žestoka reakcija srpskog državnog vrha. Predsednik Tomislav Nikolić i aktuelni premijer, tada prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zatražili su izvinjenje Turske.

U očekivanju izvinjenja Ankare, koje do danas nije dobijeno, predsednik Nikolić je odložio učešće na trilateralnim susretima Srbije, BiH i Turske i poručio da ideje Kemala Ataturka više nisu ideje rukovodstva Turske, te da očekuje da u Turskoj pobedi razum a za Srbiju izvinjenje zbog “ove agresije bez oružja”.

Jula 2012. godine Erdogan je prilikom posete BiH izjavio je da mu je pokojni lider bošnjačkih muslimana Alija Izetbegović ostavio Bosnu i Hercegovinu u amanet, jer je “Bosna ostavština Osmanlija”.

Dodao je da mu je Izetbegović još rekao da su Bosna i Bošnjaci “ostavljeni u amanet Turskoj”, koja će, kako je kazao, učiniti sve što je u njenoj moći da bi se uspostavili mir, sigurnost i blagostanje u BiH.

Danas je u Beogradu na hitno sazvan sastanak kod premijera Aleksandra Vučića došao predsednik RS Milorad Dodik, koji je uveren da je Erdogan baš to izjavio, dok je Vučić rekao da želi da veruje kako takve izjave nije bilo, što mu je preneo ambasador Turske u Beogradu.

I jedan i drugi, medjutim, upozorili su da je RS suverena država, da i Srbija i Srpska postuju Dejtonski sporazum, dok je šef srpske diplomatije Ivica Dačić naglasio da nema promene Dejtona bez saglasnosti sva tri naroda u BiH.