Tim istražitelja danas na mestu pada aviona?

Tim holandskih i australijskih policajaca ponovo će, danas, pokušati da dođe do mesta udesa aviona „Malezija erlajnsa” sa 298 putnika i članova posade koji se srušio 17. jula na istoku Ukrajine, rekao je predstavnik australijske policije Endrju Kolvin.

Jedan tim holandskih i australijskih nenaoružanih policajaca bio je prinuđen juče da odustane od planova da poseti mesto pada aviona zbog teških artiljerijskih napada na gradove u blizini oblasti, preneo je AFP.

Kolvin je rekao da će danas pokušati da dođu do mesta pada aviona.

“Kao što znate, misija je juče odustala od planova zbog intenzivnih borbi na putu ka mestu nesreće, kao i u samoj oblasti gde je pao avion”, rekao je on novinarima.

Kolivin je jutros upozorio da se tamo vodi teška borba i da bi možda trebalo da protekne još nekoliko dana da bi se tamo osećali bezbedno.

On je rekao da australijski policajci ne bi obezbeđivali mesto pada aviona, već bi bili uključeni u istraživanje terena. Za taj posao, kako je ranije rekao, trebalo bi im između pet i sedam dana.

Holandija je juče odustala od planova o slanju međunarodne naoružane misije radi obezbeđivanja mesta pada malezijskog aviona, zbog strahovanja da bi mogla da bude uvučena u konflikt u istočnoj Ukrajini.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je kako su ti planovi nerealni, s obzirom na prisustvo teško naoružanih proruskih aktivista i blizinu granice sa Rusijom, preneo je AFP.

– Sa našim međunarodnim partnerima smo zaključili da postoji stvarni rizik da bi internacionalna vojna misija bila direktno uvučena u konflikt u Ukrajini – rekao je Rute.

Još ranije je malezijski premijer Nadžib Razak izjavio kako je postigao sporazum sa proruskim aktivistima koji kontrolišu mesto nesreće o raspoređivanju policijskih snaga na njemu. Nadžib je najavio da će Malezija u sredu tamo postati 68 svojih policajača.

Dosad su istražitelji zbog bezbednosnih razloga sporadično posećivali mesto nesreće iako bi u tom delu trebalo da vlada primirje.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin objavio je juče na Tviteru kako se Kijev pridržava unilateralnog prekida vatre u zoni od 40 kilometara oko mesta pada aviona i kako “teroristi”, kako je nazvao proruske aktiviste, uništavaju “dokaze zločina”.

I istražitelji OEBS-a odustali su od plana da juče posete mesto pada aviona “Malezija erlajnsa” 17. jula, zbog borbi između proruskih i ukrajinskih snaga na tom području.

Zamenik šefa posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Aleksandar Hag je za novinare izjavio: “Čuli smo da se na tom području odvijaju borbe. Situacija na terenu ne izgleda bezbedno, pa smo zato odlučili da istražitelje pošaljemo sutra”, preneo je Rojters.

“Borbe na tom području će verovatno uticati na stanje u kojem se nalazi mesto nesreće”, rekao je Hag.