Tragedija: Dečak mahao replikom pištolja, policija ga ne znajući ubila

Policija u Klivlendu ubila je 12-godišnjeg dečaka koji je mahao pištoljem za koji se ispostavilo da je replika, te poslanici sada zahtevaju da takvo oružje bude svetlo obojeno ili da ima specijalne oznake.

Dečak, identifikovan kao Tamir Rajs, umro je juče od zadobijenih rana, dan pošto ga je policija ustrelila, nakon što je odgovorila na poziv da neko maše “najverovatnije lažnim” pištoljem na igralištu.

Zamenik šefa lokalne policije rekao je da je jedan policajac ispalio dva hica pošto je dečak izvukao lažno oružje, koje nije imalo narandžastu bezbednosnu oznaku koja se obično nalazi na ustima cevi.

Dečak nije pretio, ali je zgrabio repliku pištolja nakon što mu je policajac rekao da digne ruke u vis, rekao je zamenik.

– Tada je policajac zapucao – dodao je on.

Policija je navela da se radi o replici, koja se najčešće koristi u ersoftu (airsoft), simulacijskom vojnom sportu sličnom pejntbolu, i podsećala na poluautomatski pištolj. Narandžasti bezbednosni indikator bio je uklonjen, dodala je policija.

Suspendovana su dva policajca koja su učestvovala u tom incidentu.

Policija je prikupila dokaze i proslediće ih tužilaštvu, a sud će odlučiti o tome da li je policijska upotreba sile protiv dečaka bila opravdana.

Poslanica u Predstavničkom domu države Ohajo, Ališa Ris objavila je juče da će predstaviti predlog zakona kojim će se zahtevati da sve replike naoružanja, vazdušne puške i oružje za ersoft, koje se prodaje u Ohaju, bude svetlo obojeno ili da ima vidne fluorescentne oznake. Taj predlog zakona napravljen je po modelu zakona kakav već
ima Kalifornija.