U Meksiku uhapšene vođe dva kartela posle otkrića masovne grobnice

Dva čoveka za koja se sumnja da su vođe meksičkih narkokartela Zeta i Zaliv uhapšena su na severu Meksika, saopštila je rano jutros meksička policija.

Istovremeno, saopšteno je da je nađena masovna grobnica sa najmanje 28 leševa u Verakruzu, istočnoj meksičkoj provinciji poznatoj po napadima narkokartela na migrante.

U pograničnoj severnoj državi Tamaulipas uhapšeni su Huan Manuel Rodrigez Rodrigez, vodja narkokartela Zaliv, kao i Rikardo Ivan Santaljan Treho, vodja moćnog narkokartela Zeta.

Kako je navela federalna policija, veruje se da su uhapšeni odgovorni za veliki talas krvoprolića u Tamaulipasu, koji se graniči sa Teksasom u SAD.

Rodrigez Rodrigez “pao” je u utorak u mestu Rejnoza u akciji policije.

Rukovođenje Zalivom preuzeo je prošlog avgusta.

Meksikčki marinci su ugapsili Trehoa u ponedeljak, u mestu Siudad Mante. Treho je postao vodja Zeta pošto je njegov prethodnik uhapšen 2011. godine, nakon masakra 72 migranta iz centralne Amerike.

U Verakruzu, kod grada Tres Vales, rano jutros je nađena masovna grobnica na ranču poznatom kao „El Diamanate”. Vlada Verakruza je saopštila da su iskopavanja još u toku.

Lokalni list je javio da su meksički marinci pronašli tela nakon što su na seoskom drumu primetili lešinare.

Oblast oko „El Diamantea” čuvaju jake policijske snage, a rodbina nestalih ljudi počela je da dolazi u Tres Vales, da se u državnim kancelarijama raspituje da li su njihovi najmiliji medju žrtvama.

Vlasti Verakruza su u ponedeljak, u masovnoj grobnici u obližnjem gradiću Kozamaloapan pronašli tela sedmoro članova jedne porodice iz Tres Valesa.

Verakruz je godinama poprište sukoba narkokartela Zeta sa svojim rivalima. Kroz ovu državu takodje prolaze desetine hiljada migranata koji iz zemalja centralne Amerike idu u SAD.

U Meksiku su nađene brojne masovne grobnice sa telima migranata.

Njih su pobile bande koje kontrolišu profitalilne rute švercovanja ljudi.

Jedna od najvećih grobnica, sa 72 leša otkrivena je u Tamaulipasu 2010. godine. Radilo se o migrantima koje su ubili članovi Zeta, besni zbog toga što žrtve nisu htele da rade za kartel.