U novom napadu na UN školu u Gazi povređeno 15 Palestinaca

Petnaest Palestinaca koji su se od sukoba sklonili u jednoj UN školi u severnom delu Pojasa Gaze povređeni su u jutrošnjem izraelskom vazdušnom napadu na obližnju džamiju, javila je služba za hitnu pomoć u toj oblasti.

Radi se o jednoj od UN škola u izbegličkom kampu Džabalija koje drži Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA). U istom kampu Džabalija juče je u izraelskom artiljerijskom napadu na drugu UN školu poginulo najmanje 16 Palestinaca, među kojima i
dece. UN ima 83 škole u toj oblasti koje civili koriste da se sklone od sukoba. Gađanje škole u kojima su poginuli palestinski civili juče su osudili UN i SAD. UN su optužile Izrael za „ozbiljno kršenje međunarodnog prava”. Izraelska vojska juče je saopštila da je granatom odgovorila na minobacačku minu, ispaljenu iz okoline škole. Sukobi između Izraela i palestinskog Hamasa počeli su 8. jula i poslednjih dana su se intenzivirali. U Pojasu Gaze, uskoj enklavi koja je od 2006. pod izraelskom blokadom i čija granica sa Egiptom je zatvorena od 2012. živi oko 1,8 milion ljudi, i na toj skučenoj tgeritoriji nisu nigde bezbedni.