U pustinji je SADIO PO JEDNO DRVO SVAKOG DANA! 40 godina kasnije tu je ŠUMA VEĆA OD CENTRAL PARKA (VIDEO)

Godine 1979. Jadav Pajeng, tada još tinejdžer, bio je izuzetno zabrinut zbog erozije tla nedaleko od mesta gde je živeo. Zato je rešio da posadi nekoliko stabala drveća.

Printscreen/Kolaž

Tokom protekle četiri decenije Pajeng sadi drveće na svoju ruku i sada ima sopstvenu šumu koja je veća od njujorškog Central Parka.

Njegov rad na ostrvu Majuli na severu Indije decenijama je prolazio neprimećeno. Tek kada se jedan novinar uputio u enklavu, za njegov uspeh saznao je ceo svet.

Prinscreen

Jadav živi na ostrvu Majuli, najvećem rečnom ostrvu na svetu. Naime, ono je vrlo podložno eroziji tla i stručnjaci tvrde da bi se u narednih 20 godina moglo u potpunosti “sprati”, javlja Metro.

Nakon jedne od stravičnih poplava koja je zadesila ostrvo 1979. godine Jadav je rešio da zasadi sadnice u neplodnom tlu ne bi li pomogao svojoj domovini. Obećao je sebi da će to činiti svakog dana.

U poslednjih 39 godina prostranstvo njegove “šume” poraslo je na 550 hektara. Čisto radi poređenja, prostranstvo Central Parka u Njujorku je na 341 hektara. 

– Ovo mesto je prepuno drveća. Sve sam ovo sam zasadio. U početku mi je trebalo mnogo vremena ali sada je dosta lakše jer seme dobijam od već zasađenih stabala – objasnio je Jadov jednom prilikom.

Njegov tajni projekat ugledao je svetlost dana kada je 2007. godine novinar Jitu Kulita plovio rekom Bramaputra, fotografisao ptice i odjednom u daljini ugledao bujno zelenilo na zemljištu koje se, do tada, smatralo neplodnim.

Iako je to jednim delom bilo dobro za Jadava jer se pročulo za njegov uspeh, sve veći publicitet doveo je do toga da njegova “šuma” postane glavna meta ilegalnih lovaca na retke životinje, ali i drvoseča.

Printscreen

Jadav ne krije svoju strepnju za budućnost “šume”.

– Sada pretnja dolazi od čoveka koji bi uništio šumu zarad ekonomske dobiti. U prirodi su jedina čudovišta ljudi. Oni konzumiraju sve, dok ne ostane ništa. Isecite mene pre nego posečete moje drveće – smatra “šumski čovek” kako su ga mediji prozvali.