Ubijena ozloglašena ‘Bela udovica’ (FOTO)

Najtraženija teroristkinja na svetu bila je snajperistkinja u brigadi Ajdar, optuženoj za teške zločine protiv civila, 'Belu udovicu' likvidirao je ruski dobrovoljac.

Ozloglašenu „Belu udovicu” , kako mediji zovu Britanku Samantu Lutvejt, koja se udala se za islamskog teroristu i sama postala terorista, pre dve nedelje ubio je ruski snajperista dok se borila u privatnoj plaćeničkoj brigadi Ajdar ukrajinske armije.

Najtraženija teroristkinja na svetu borila se do prošlog meseca na strani terorista Islamske države u Iraku i Levantu u Siriji, a onda je prešla u Ukrajinu, gde se za ukrajinske vlasti borila kao snajperista, javlja ruska novinska agencija Regnum, a prenose svi svetski mediji.

Lutvejtova je bila udata za Džermejna Lindseja, bombaša samoubicu koji se 2005. razneo u velikom terorističkom napadu na podzemnu železnicu u Londonu i ubio pritom 26 nedužnih ljudi.

Jedna od njenih akcija je i krvavi napad Al Šababa na šoping centar u Najrobiju. Takođe se optužuje za učešće u bombaškom napadu u Mombasi 2012, kad su teroristi napali grupu turista koja je na terasi jednog restorana gledala fudbalsku utakmicu. Tom prilikom ubijeno je troje, a ranjeno je 25 osoba.
„Prema našim informacijama, Bela udovica se borila u brigadi Ajdar kao snajperista. Ubio ju je dobrovoljac koji je iz Rusije došao u Lugansk. Ukrajinske tajne službe ucenile su glavu ruskog snajperiste koji je ubio Britanku na milion dolara”, navodi Regnum u svom izveštaju.

Prošlog meseca su iz Sirije stigle vesti da se Lutvejtova, inače ćerka bivšeg vojnika, pridružila džihadistima ISIL, koji inače ne dozvoljavaju ženama da ratuju. Ona je uspela da se izbori za to da obučava bombaše samoubice, što znači da je postala jedna od najuticajnijih žena u njihovim redovima.

Samanta je bila majka četvoro dece.