Ubijeni svi napadači na aerodrom u Karačiju

Svi napadači na aerodrom u Karačiju su ubijeni, saopštile su danas loklane vlasti, 12 sati posle početka napada u kojem su stradale 24 osobe.

– Napad je okončan i svi napadači su ubijeni – rekao je portparol paramilitarnih snaga Sibtain Rizvi, dodajući da će tokom dana kontrola aerodroma ponovo biti predata civlnoj avijaciji.

Napad je počeo sinoć oko 23 časa po lokalnom vremenu, a odgovornost je danas preuzeo Pokret pakistanskih talibana, navodeći da je to učinjeno u znak osvete zbog smrti Hakimulaha Mehsuda, nekadašnjeg šefa Pokreta.

Prema izveštajima pakistanskih medija, napadačka grupa je brojala između 4 i 10 ljudi. Prema saopštenju TV kanala Don njuz, bezbednjaci su brzo reagovali, okruživši aerodrom, presekavši puteve s njega i pozvavši vojsku u pomoć.
Sve aktivnosti na napadnutom terminalu bile su suspendovane, osoblje evakuisano, a letovi preusmereni na druge lokacije.

Na pomenutom TV kanalu je rečeno da su se napadači infiltrirali na aerodrom koristeći lažna lična dokumenta. O tome ko je organizator napada još nema informacija.

Prema nekim izveštajima, ubijena su i dvojica napadača, dok je terminal, koji se inače obično ne koristi za komercijalne letove, bio obavijen dimom.
Pakistanske vlasti se već više od decenije bore protiv islamističkih pobunjenika, među kojima prednjače Pakistanski talibani. Karači je česta meta napada islamista.

 Mehsud je ubijen u novembru prošle godine u napadu američkih bespilotnih letelica na plemenske zone na severozapadu Pakistana. Do napada u Karačiju došlo je posle bezuspešnih pregovora između pakistanske vlade i Pokreta pakistanskih talibana.

Juče je na jugozapadu Pakistana izveden i samoubilački napad u jednom restoranu, koji posećuju uglavnom manjinski šiiti, kada su ubijene 23 osobe.