Udar na mafiju: Uhapšeno 95 ljudi u Italiji

Italijanska policija, uhapsila je danas, u raciji na više poznatih mafijaških porodica, 95 ljudi, zbog ucenjivanja, trgovine drogom i pranja novca.

Tokom ovog procesa, moglo bi da bude razrešeno i ubistvo njujorškog detektiva, koje je mafija izvršila pre jednog veka. Dvogodišnja istraga dovela je do članova dve mafijaške grupe, koje su dugo delovale u zapadnom delu Palerma.

Poslednjih godina, policija i tužilaštvo pojačali su udare na sicilijansku mafiju, najmoćniju kriminalnu grupu u Italiji, dok je njen pandan, klan Ndrangeta iz Kalabrije na jugu Italije, ojačao i postao veliki izvoznik kokaina.

U jednom od razgovora s privedenima, uvedenom u nalogu za hapšenje objavljenom na 872 strane, jedan od mafijaša, Domeniko Palacoto, rekao je da je njegova porodica proslavila 100. godišnjicu ubistva italo-američkog njujorškog policajca Đuzepea “Džoa” Petrozina.

Petrozino je došao na Siciliju da bi sproveo istragu protiv mafije, tada u Njujorku poznate kao “Crna ruka”, a ubijen je na trgu u Palermu, neposredno pošto je doputovao.

– Mi smo mafijaši već 100 godina. Ujak mog oca, koji se zvao Paolo Palacoto, bio je određen da ubije policajca u Palermu, Džoa Petrosina, američkog pajkana – rekao je Palacoto (33), na osnovu snimka koje je policija načinila u njegovom automobilu.

Palacoto je ubio Petrozina po nalogu svog šefa, Don Vita Kaša Fera, dodao je potomak ubice.loading...