Ukrajinska zastava se ponovo vijori nad Slavjanskom

Tokom protekle noći na istoku Ukrajine nastavljene su borbe između ukrajinskih i proruskih snaga, javile su ukrajinske i ruske novinske agencije, izveštavajući da je u Donjeckoj oblasti kod Novoselovke poginulo sedam ukrajinskih vojnika a da su ustanici napustili Slavjansk sa konvojem vojne tehnike i uputili ka Kramatorsku i Artjomovsku.

„Borci narodnog ustanka Slavjanska napustili su grad protekle noći”, preneo je Itar-Tas s vest internet portala Novosti Donbasa, koji piše da je tokom noći kod tog grada vođena žestoka borba.

Ta ruska agencija navodi da je na kontrolnim punktovima ostao manji broj lokalnih snaga.

RIA Novosti prenosi izjavu vršioca dužnosti ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova da stižu operativne informacije da je „značajan deo ekstremista” kao i njihov komandir Igor Strelkov „pobegao iz Slavjanska”, a da ukrajinska vojska namerava da primeni mere „koje ne ostavljaju nikakve šanse teroristima”.

– Kreću se ka Gorlovki. Na putu ih ‘pozdravljaju’ naše borbene grupe. Teroristi trpe gubitke, predaju se – naveo je Avakov a prenosi agencija UNN.

Načelnik Generalštaba ukrajinske vojske Viktor Muženko naveo je da je konvoj iz Slavjanska bio pod minobacačkom vatrom ukrajinskih snaga.

Predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) potvrdili su danas da su proruske snage napustile Slavjansk koji su opkolile ukrajinske snage, navodeći istovremeno da su pretrpele minimalne gubitke.

Prema navodima „narodnog gubernatora” Donjeckog basena Pavela Gubarjova, odluku o napuštanju Slavjanska doneo je komandant proruskih snaga Igor Strelkov.

– To je realizovano sinoć. Gubici ustanika su minimalni. Organizovano i jedinstvo, ustaničke snage otišle su ka Krematorsku i nastaviće se dislokacija očigledno u Gorlovku i Donjeck – naveo je on a prenosi RIA Novosti.

Agencija UNN podseća da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko načelniku Generalštaba „naložio da istakne državnu zastavu nad Slavjanskom”.

Ta agencija navodi da je ukupno za proteklih 24 sata poginulo devet ukrajinskih vojnika a ranjeno 24.

Sedam vojnika poginulo je kod Novoselovke, jedan kod Slavjanska i jedan kod mesta Boljšaja Verguvka.

Porošenko potvrdio da su vladine trupe u Slavjansku

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da su vladine trupe zauzele pobunjeničko uporište, grad Slavjansk, na istoku zemlje, dok portparol proruskih
separatista tvrdi da se njihove snage izmeštaju u susedni grad.

Andrej Purgin, portparol takozvane “Narodne republike Donjeck”, rekao je agenciji Asošiejted pres da je evaukacija pobunjenika u toku, ali je izneo tvrdnju da su akcije regularnih ukrajinskih snaga ostavile grad “u ruševinama”.

Jedan pobunjenički komandant, koji se predstavlja isključivo svojim ratnim imenom “Pinoče”, rekao je AP-u da se pobunjenici prebacuju u susedni grad Kramatorsk.