Umesto američkog Indija kupuje izraelsko oružje

Indijske vlasti odlučile su da kupe izraelske protivtenkovske rakete, a ne one iz SAD, u okviru modernizacije vojne opreme, saopšteno je danas u Nju Delhiju.

Nacionalistička vlada Narendre Modija odlučila je da kupi 8.356 raketa „spajk” i 320 lansera izraelske proizvodnje za ukupno 32 milijarde rupija (412 miliona evra), izjavio je neimenovani
predstavnik indijskog Ministarstva odbrane.

Prema njegovim rečima, Indija želi da modernizuje svoju vojnu opremu koja u velikoj meri potiče još iz sovjetske ere. SAD su ranije ponudile Indiji rakete „džavelin”, ali je indijska
vojska uspešno testirala izraelske rakete i opredelila se za njih, rekao je indijski zvaničnik.

Indija, koja je najveći uvoznik oružja u svetu, povremeno je u sukobu s Pakistanom i Kinom na zajedničkim granicama.

– Vašington i Nju Delhi dogovorili su se u septembru da ojačaju vojnu saradnju, ali je Indija izabrala izraelsko oružje iz čisto tehničkih razloga –  izjavio je izvor blizak indijskoj vojsci.

Indija je donela odluku i o izgradnji šest podmornica u saradnji sa stranim partnerima u vrednosti od 8,2 milijardi dolara (6,4 milijardi evra).

List Hindustan tajms piše danas da se među stranim partnerima pominju firme iz Francuske, Rusije, Nemačke i Španije. Indijska vlada nedavno je ublažila pravila za strane investitore, koji sada mogu da imaju 49 odsto kapitala ili industrijskog partnerstva u Indiji, dok su do sada strane firme mogle da imaju 26 odsto kapitala u industriji odbrane u toj azijskoj zemlji.

 loading...