UN poziva na prekid vatre na Bliskom istoku i na poštovanje humanitarnog prava

Savet bezbednosti UN izrazio je kasno sinoć veliku zabrinutost zbog rastućeg broja žrtava u sukobima u Pojasu Gaze i pozvao na hitan prekid vatre.

U deklaraciji usvojenoj posle više od dva sata konsultacija iza zatvorenih vatra, svih 15 članica Saveta bezbednosti zatražile su da Izrael i palestinski radikalni pokret Hamas prihvate sporazum o prekidu vatre koji je usvojen u novembru 2012. godine.

Savet je pozvao sukobljene strane da “poštuju međunarodno humanitarno pravo, posebno zaštitu civila”, i istakao “neophodnost poboljšanja humanitarne situacije u Gazi”. Sve članice “izrazile su izuzetnu zabrinutost zbog eskalacije nasilja” i pozdravile “napore Egipta i generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna u postizanju pirmirja”. Ban Ki-Mun se nalazi na turneji po Bliskom istoku u pokušaju da unapredi napore posredovanja u sukobu između Izraelaca i Hamasa. Od početka sukoba 8. jula, poginula su 502 Palestinca i 20 Izraelaca, među kojima 18 izraelskih vojnika. To je najžešći sukobi između Izraela i Hamasa od novembra 2012.
godine.