Vade ga iz ‘kandži smrti’: Pobunjenici pomažu neprijateljskom vojniku (VIDEO)

Na snimku koju je CNN dobio od sirijskih pobunjenika može se videti kako vojnici iz ruševina spasavaju neprijateljskog vojnika.

Pitaju ga da li je iz Jemena i gde su njegovi prijatelji. Dok ga krvave glave izvlače iz prašine i ostataka zidova porušene zgrade postaje jasno da se radi o borcu iz Avganistana. Pokušavaju da komuniciraju s njim, ali on ne govori arapski. Po licu izgleda kao da bi mogao biti Uzbekistanac.

Na snimku se vidi da je vezan u podrumu, prikazano je kako se hrani, a zatim je ispitivan. Otkriva kako mu je ime Sajed Ahmad Husaini i da Iranci plaćaju ljudima poput njega da dođu u Siriju i bore se.

Kaže kako više ne želi da se bori i da mu je plaćeno 500 dolara za mesec dana u Siriji.

Postoji mnogo priča o kampovima za obuku boraca u Iranu. Neki od onih koji tvrde da ih Iran plaća za borbu u Siriji na strani Asadovog režima kažu kako im je želja da se bore protiv Amerikanaca, i da su oni koji ratuju protiv Asada američke sluge. Neki od njih su ranije pripadali talibanima u Avganistanu.

Kada su jednog od boraca upitali što misli o Islamskoj državi, koja je dominantno sunitskaa, kazao je kako ne znaju puno o njima, ali “ako ih vidimo u Siriji sešćemo sa njima, razgovarati i ako su naša gledišta slična postaćemo prijatelji.”

To bi bio neočekivan razvoj događaja za iranske agente koji su ove ljude doveli na ratište.

U sirijskom ratu postoji više sukobljenih strana, a među njima su vojnici sirijskog režima kojima su pridruženi borci Hezbolaha iz Libana i irački šiitski borci.

Na drugoj strani su radikali iz IS. Među sirijskim pobunjenicima su neki pripadnici aLl-Kaide, kao i umereni Sirijci koji dobijaju podršku spolja.