Vašington: Najveći požar u istoriji

Vatrogasci su delimično suzbili šumski požar u Vašingtonu, najveći koji je zahvatio tu američku državu u njenoj istoriji.

Gori 100.000 hektara kompleksa Karlton koji se prostire u centralnim i severnim delovima te američke države. Po zvaničnim podacima, jedna osoba je stradala od izbijanja požara,
u kojem je uništeno 150 kuća. U SAD požari su i u državama Oregon, Ajdaho, Juta, Arizona i
Kalifornija. U Vašingtonu i Oregonu je proglašeno vanredno stanje. Portparolka vatrogasne službe države Vašington, Džesika Pejn, rekla je da je angažovano više od 2.100 vatrogasaca i spasilaca. Ona je dodala da je 16 odsto oblasti koja gori pod kontrolom. Meteorolozi najavljuju zahlađenje i veću vlažnost vazduha, što bi moglo da pomogne gašenje požara.

Postoji opasnost da bi kiša u izgorelim oblastima mogla da izazove poplave, a gromovi da ponovo zapale šumu. Udari groma su taj požar i zapalili tokom nevremena pre devet dana,
14. jula, i to na četiri nepristupačna mesta. Američki predsednik Barak Obama je juče u Sijetlu rekao da su šumski požari velikih razmera posledica klimatskih promena i apelovao da se stanovništu koje je zbog nepogoda ostalo bez struje hitno obezbedi električna energija.