Veći deo Venecuele bez struje

Veći deo Venecuele ostao je već drugi put ove godine na više sati bez električne energije, usled čega je bio značajno poremećen saobraćaj u prestonici Karakasu i drugim većim gradovima u zemlji i prekinut govor predsednika Nikolasa Madura, kojeg je u tom trenutku prenosila televizija.

Prekid snabdevanja strujom je trajao oko tri sata, tokom kojih su uspaničeni korisnici gradskog saobraćaja požurili kući da ih ne bi zatekao mrak u gradu u kojem ima puno kriminala, ali je snabdevanje ponovo uspostavljeno pre večeri, preneo je Rojters.

Do nestanka struje je došlo nakon što je kvar u elektrani u centralnoj Venecueli uzrokovao prestanak rada i na drugim elektrodistributivnim centrima, pa je struja nestala u većem delu zemlje, izjavio je sinoć venecuelanski ministar za električnu energiju DŽesi Čakon.

Venecuela je proteklih godina u više navrata ostajala bez električne energije, što kritičari objašnjavaju niskim cenama tog energenta i slabom ulaganju države u taj sektor nakon njegove nacionalizacije 2007. godine.

Usled nestanka struje prekinut je govor predsednika Madura na dodeli nacionalnih nagrada za novinarstvo. Nakon ponovnog uspostavljanja snabdevanja, prenos govora na televiziji je nastavljen, a Maduro je tom prilikom izjavio da nije jasno šta je dovelo do tog “čudnog incidenta”.

“Istražićemo pomno ovaj slučaj. Uzroke ćemo saznati, a treba da znate da se razlozi ne kriju u samom elektroenergetskom sektoru. Tražnja nije bila veća od ponude, to nije bio deo dana kad je potrošnja struje najveća”, istakao je venecuelanski predsednik.

Kad je u decembru takodje veći deo zemlje ostao bez struje, Maduro je za to okrivio sabotere koji su napali elektroenergetsku infrastrukturu.