VELIKI PROPUST LEKARA: Presadili organe jednog donora u četiri pacijenta, USKORO SU POČELI DA UMIRU

Četiri pacijenta obolela od raka zbog kancerogenog organa istog donora.

Pixabay.com

Četiri pacijenta iz Holandije, kojima su presađeni organi od jednog muškarca, obolela su od raka, a trojica naknadno preminula.

Testovi koji su sprovedeni nakon smrti 53-godišnjeg donora, koji je preminuo od posledica moždanog udara, nisu dali nikakav dokaz da je imao rak. Međutim, od četiri pacijenta kojima su donirani njegovi organi, tri su umrla od ove bolesti.

Preživeli pacijent takođe je oboleo od ove bolesti, međutim, uspeo je da spreči metastaziranje. Ubrzo nakon toga uklonjen mu je bubreg koji je dobio transplatacijom, a potom je podvrgnut hemoterapiji.

Profesorka nefrologije na Univerzitetu u Amsterdamu dr Frederik Bemelman, lečila je preživelog pacijenta, a u studiji koju je nedavno objavila napisala je da je uklanjanje presađenog organa bilo ključno.

Ovaj izvanredni slučaj ukazuje na često fatalne posledice raka dojke dobijene od donora i sugeriše da uklanjanje organa donatora i obnova imuniteta mogu da podstaknu potpunu remisiju – tvrdi Bemelman.

Međutim, autorka studije tvrdi i da su ovakvi slučajevi izuzetno retki, kao i da ljudi ne bi trebalo da brinu da transplantacija organa nije sigurna.

Prednosti transplantacije organa daleko nadilaze ove male rizike – kazala je Bemelman i dodala kako je ovo prvi slučaj transplantacije koji je izazvao pojavu raka dojke kod pacijenata nakon njenog dvadesetogodišnjeg rada na ovom polju.

Uvek postoji mali rizik. Čak i kada radite neku rutinsku operaciju postoji šansa da će vam se nešto desiti tokom postupka, ali to ne bi trebalo da spreči ljude da rade transplantacije – rekla je ona za CNN.loading...