VIDEO: Da se smrzneš – zmija zbog koje će vam se slediti krv u žilama

Naučnici su na severozapadu Kolumbije pronašli fosile dosad najveće zmije na svetu, a očekuje se da bi novo otkriće moglo da rasvetli klimatske uslove koji su u prošlosti vladali u tropskim područjima.

Paleontolozi procenjuju da je drevni „gmaz” dugačak 13 metara živeo pre 58 do 60 miliona godina. Najveće današnje zmije, pitoni i anakonde, retko prelaze šest i po metara.

Budući da su hladnokrvne životinje, što znači da im je za funkcionisanje metabolizma potrebna toplina iz okoline, zmije takvih dimenzija morale su da živeti na toploti od najmanje 30 do 34 stepena Celzijusa.

Većina današnjih velikih zmija živi u toplim američkim i azijskim prašumama.

– Mi smo ovu zmiju pretvorili u veliki termometar – rekao je paleontolog za kičmenjake Džejson Hed sa univerziteta u Torontu. Kaže da je gotovo vrisnuo kada je video razmere ovog fosila.

Hed i njegove kolege pronašli su ostatke 28 zmija u jednom otvorenom rudniku.

Svoje rezultate objavili su u časopisu „Nature” 2009. godine. Anatomija golemih gmizavaca pokazuje da su bliski srodnici udava, odnosno boa pa su ih nazvali Titanoboa cerrejonensis, što znači titanska boa iz Cerejóna.

Upoređujući oblike i delove dvaju najbolje očuvanih kostura, stručnjaci su zaključili da je ova zmija bila dugačka oko 12,8 metara i teška oko 1.135 kilograma.

Rezultati istraživanja govore u prilog modelima prema kojima su razlike u temperaturama između tropskih područja i onih na višim geografskim širinama u paleocenu bile slično velike kao i danas. Ali, u tom je razdoblju cela Zemlja bila toplija.

Na temelju nalaza napravljena je rekonstrukcija koja je ovih dana na turneji po muzejima SAD-a.

Trenutno je izložena u Državnom muzeju univerziteta u Nebraski.

 loading...