VIDEO: Kroz njihove ruke prolaze tone i tone kakaa, a oni nikada nisu probali najpoznatiji proizvod

Njihov život prolazi u radu na najvećim plantažama kakaa, kroz njihove ruke prošle su tone ove biljke. A, oni nikada nisu probali čokoladu.

Mnogi od nas su „zavisni” od čokolade i niko od nas ne zna kako se odvija čitav proces proizvodnje ovog „crnog zlata”. Još zanimljivije je to što ljudi koji ceo svoj život provode berući kakao ne znaju da čokolada uopšte postoji, a još manje kakav ima ukus.

Najbitniji sastojak čokolade je kakao, plantaže ove biljke nalaze se na Obali Slonovače, koja je inače prva i jedna od najvećih proizvođača kakaa i banana.  Najzanimljivije je to što su generacije porodica provele život radeći na plantažama i što kroz njihove ruke prolaze tone i tone kakaa,a oni ne znaju šta se sve proizvodi od ove biljke i za čokoladu nikad nisu čuli.

Voditelj jedne emisije došao je na plantažu i dao im čokoladu da probaju uz objašnjenje da se ova poslastica pravi od kakaa. Njihove reakcije su bile različite, na njihovim licima ocrtavali su se sreća, zbunjenost i neverica.

– Ovo je slatko, sviđa mi se. Naši roditelji su nas učili da se samo vino pravi od kakaa i da je to najbitniji proizvod koji se pravi od ove biljke – rekao je jedan od farmera.

Davnih dana, upravo je Francuska bila ta koja je stimulisala proizvodnju kakaa na Obali Slonovače.