VIDEO: Najezda skakavaca biblijskih razmera – vidljivi su čak i na radaru!

Nacionalna meteorološka agencija objavila je da je vazduh toliko pun skakavaca da na meteorološkom radaru izgledaju kao kišni front.

Novi Meksiko, američku saveznu državu, pogodila je najveća najezda skakavaca u poslednje dve decenije! Masa skakavaca oko grada Alberkuki je toliko gusta da su vidljivi čak i na radaru:

– U Alberkukiju nije bilo ovoliko skakavaca još od ranih 1990-ih godina – priča Džon R. Garliš sa Univerziteta u Novom Meksiku.

Nacionalna meteorološka agencija objavila je da je vazduh toliko pun skakavaca da na meteorološkom radaru izgledaju kao kišni front:

– Najjači signal na radaru pojavljuje se uveče, međutim, možete ih videti i u drugim delovima dana – rekao je portparol meteorološke agencije Dejvid Kraft, dodavši da skakavci ometaju ljude jer im lete u lice dok hodaju, trče i voze bicikle. Uskaču i u kuće i garaže, razbijaju se o vetrobrane i rešetke hladnjaka automobila, a ljudima jedu biljke – kaže Garliš.

Državne vlasti odlučile su da problem tretiraju kao privatni problem vlasnika kuća, a ne kao državni poljoprivredni problem.

– Najbolje je sačekati da odu. Kao i sve drugo, i ovo će proći – rekao je Garliš.