VIDEO: Proruski vođa odneo pobedu u Donjecku

Aktuelni premijer Narodne Republike Donjeck, na istoku Ukrajine, Aleksandar Zaharčenko vodi na današnjim predsedničkim izborima sa 81 odsto glasova, rezultati su izlaznih anketa.

Šef Centralne izborne komisije Roman Ljagin rekao je da je kandidat Aleksandar Kofman osvojio 9,7 odsto glasova, a Juri Sivokonenko devet odsto.

Na parlamentarnim izborima, Zaharčenkova partija “Donjecka republika” vodi sa 65,11 odsto osvojenih glasova, a za njom slijedi “Slobodni Donbas” sa osvojnih 34,89 odsto.
U oblastima Donjeck i Lugansk, u istočnoj Ukrajini jutros su počeli separatistički predsednički i parlamentarni izbori, uprkos negodovanju Kijeva, EU i UN, a uz podršku zvanične Moskve.

Birališta su otvorena u osam časova po moskovskom, odnosno šest po srednjeevropskom vremenu, a zatvorena u 20 sati (18 po srenjeevropskom vremenu), navodi AFP.

Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko izrazio je nadu da će zvanični Kijev priznati tu republiku i vratiti “okupirane teritorije” posle današnjih izbora.

“Oni će nas priznati, vratiće nam okupirane teritorije i onda ćemo živeti kao ravnopravni partneri”, rekao je Zaharčenko novinarima nakon glasanja, preneo je TAS.

Prorusko stanovništvo u Donjecku i Lugansku bojkotovalo ukrajinske vanredne parlamentarne izbore održane 26. oktobra.

Kijev je izbore proglasio “falsifikovanim i lažnim” zbog same procedure glasanja koja nije transparentna, jer nema međunarodnih posmatrača i jer omogućava glasanje “vojnicima iz druge države”.

Moskva je priznala rezultate ukrajinskih izbora dan posle glasanja, uz opasku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da je bilo mnogih “povreda” izbornog procesa i da izbori nisu održani u celoj zemlji.

Rusija je najavila da će da prizna rezultate izbora za koje veruje da će biti demokratski i slobodni, a ukrajinske vlasti, EU i UN upozorile su da bi njihovo održavanje značilo grubo kršenje mirovnog sporazuma iz Minska.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je da će glasanje na internetu koje su pokrenuli proruski predstavnici ozbiljno narušiti mirovni proces u Ukrajini i ugroziti mirovni protoklol i memorandum iz Minska.

Iako je, prema izveštajima ruskih medija, EU zapretila Rusiji novim sankcijama u slučaju podrške sutrašnjim izborima za proruske vlasti na istoku Ukrajine, Moskva neće promeniti odluku o priznanju izbornih rezultata.

U Kijevu veruju da je plan Moskve da pošto poto uvede proruske pobunjeničke lidere iz Donjecka i Luganska u mirovne pregovore time što će im priznati legitimitet stečen na izborima i tako ih, prema rečima ruskog politikologa Fjodora Lukjanova, pretvoriti od “atamana” u legitimne predstavnike.ž

Porošenko: Izbori su farsa!
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko odbacio je danas glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima u oblastima Donjecka i Luganska, nazvavši ih “farsom” i pozvavši Moskvu da ne prizna njihove rezultate. “Farsa koju pod pretnjom tenkova i pušaka sprovode dve terorističke organizacije u delovima Donbasa je užasan događaj koji nema veze sa pravom voljom”, izjavio je Porošenko, a preneo AFP.