VIDEO: Ruski ratni brod pristao u luku u Havani

U pitanju je obaveštajno-izviđački brod "Viktor Leonov ČB-175". Brod je navodno opremljen sofisticiranom opremom za elektronsko praćenje, kao i raketama i oružjem za protivvazdušnu odbranu

Ruski ratni brod pristao je u četvrtak u luku u Havani, dan pošto je ruski ministar odbrane najavio planove o proširenju vojnog prisustva Rusije širom sveta. U pitanju je obaveštajno-izviđački brod “Viktor Leonov ČB-175″, prenela je agencija AP, dodajući da je njegovo prisustvo privuklo pažnju znatiželjnih stanovnika Havane. Na jarbolu broda vijorile su se i kubanska i ruska zastava.

Brod je navodno opremljen sofisticiranom opremom za elektronsko praćenje, kao i raketama i oružjem za protivvazdušnu odbranu.

Kuba i Sovjetski Savez su gajili bliske vojne i ekonomske veze tokom Hladnog rata, ali su one oslabile posle pada “gvozdene zavese”, dodao je AP. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je juče da Rusija planira da proširi stalno vojno prisustvo izvan svojih granica otvarajući vojne baze u nekim stranim zemljama, uključujući i Kubu.

Moskva trenutno ima samo jednu pomorsku bazu izvan bivšeg Sovjetskog Saveza, i to u Tartusu u Siriji, ali je sudbina ove baze neizvesna zbog građanskog rata koji i dalje traje u toj zemlji, navodi ruska agencija.

Postsovjetska Rusija je zatvorila veliku pomorsku bazu u Vijetnamu i jednu radarsku bazu na Kubi 2002. godine zbog finansijskog pritiska. Međutim, Rusija je počela da obnavlja svoju pomorsku i stratešku avijaciju od sredine prošle decenije, smatrajući to pogodnim načinom da projektuje sliku o sebi u inostranstvu i da zaštiti svoje nacionalne interese širom sveta.loading...