VIDEO: Užas – Decu u Siriji bombardovali hemijskim oružjem

Britanski list "Telegraf" je na svoju ruku angažovao eksperte koji su analizirali uzorke s ratnog terena i došli su do zaključka da je sirijski režim bombardovao civile hemijskim oružjem. Rezultati analize pokazali su visoku koncentraciju hlora i amonijaka u svim prikupljenim uzorcima.

Potvrđeno je da je režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada u predgrađima Damaska na civile bacao bojne otrove.

Organizacija sa sedištem u Londonu objavila je da je tokom trogodišnjeg rata registrovala smrt 150.344 osobe, među kojima je bilo 51.212 civila, uključujući 7.985 dece.

Sirija se prošle godine nalazila na rubu međunarodne vojne intervencije, ali se Rusija tome žestoko protivila. Do intervencije nije došlo jer je u poslednjem trenutku došlo do neočekivanog sporazuma Zapada i Rusije, s kojim se Sirija obavezala da će priznati da poseduje hemijsko oružje i dozvoliti međunarodnoj zajednici da ga uništi.

Organizacija za zabranu širenja hemijskog naoružanja (OPCW) nedavno je predstavila izveštaj da je Sirija veći deo bojnih otrova sa spiska predala. Britanski “Telegraf” je u utorak objavio da je angažovao eksperta za hemijsko naoružanje, koji je analizirao uzorke s terena i sa sigurnošću je zaključio da je takvih napada bilo. Damask je pre takve optužbe nazvao “neutemeljenim”, ali je po ovom listu istina da su civili bombarodvani hemijskim oružjem.

Reč je o prvom potpuno nezavisnom testiranju uzoraka tla s područja na kojem su napadi izvedeni. Uzorci su uzeti sa tri lokacije, a sakupili su ih posebno istrenirani ljudi. Rezultati analize pokazali su visoku koncentraciju hlora i amonijaka u svim prikupljenim uzorcima. Oba ova gasa su zabranjena Ženevskim protokolom, čiji je Sirija bila potpisnik.

Napadi su izvođeni helikopterima iz kojih su na civile bacani kanistri s oznakama hemikalija koje sadrže. S obzirom da pobunjenici u Siriji ne raspolažu vazdušnim snagama, nameće se zaključak da je bombardovanje mogla da izvede samo vojska pod kontrolom Bašara al-Asada.

U poslednjem napadu troje ljudi je izgubilo živote, a u svim ostalima je bilo više stotina teško ranjenih, uključujući i decu. Potvrda ovih tvrdnji su snimci postavljeni na Jutjubu na kojima se vide simptomi tipični za trovanje hlorom ili amonijakom: natečeni kapci, nadražena koža, teško disanje i krvava pena koja izlazi iz usta.

Doktor Ahmad, koji je u tekstu naveden pod pseudonimom zbog sigurnosti, uzorke je skupljao u skladu s pravilima koja propisuje OPCW i ceo postupak je snimao, a postoje i GPS podaci o lokaciji odakle su uzorci uzeti.

Ono što je “Telegraf” utvrdio analizom u vlastitom trošku, OPCW se tek sprema da uradi i najavila je slanje posebne delegacije u Siriju da bi istražila izveštaje o hemijskim napadima. Sirijske vlasti su objavile da je delegacija dobrodošla i da njenim članovima garantuje zaštitu.

Francuski predsednik Fransoa Oland je pre desetak dana izjavio da ima informacije, ali ne i dokaze, o novim hemijskim napadima hlorom. Ubrzo se javila i Moskva koja tvrdi da su napade, ako je do njih došlo, možda izveli pripadnici pobunjeničkih snaga.

Velika Britanija je pozvala na hitnu intervenciju o hemijskim napadima o Siriji nakon izveštaja “Telegrafa”, a očekuje se i reakcija ostalih zapadnih zemalja.