Vraćena kontrola nad aerodromom u Lugansku: Ukrajinska vojska potisnula pobunjenike

Ukrajinske snage bezbednosti preuzele su protekle noći kontrolu nad aerodromom u gradu Lugansku i danas nastavljaju borbu s proruskim snagama oko tog grada na istoku Ukrajine.

U poslednje dve nedelje snage ukrajinske vlade uspele su da povrate polovinu teritorije koju su zaposele snage proruskih pobunjenika, i potisle ih sve do njihovih glavnih uporišta oko gradova Lugansk i Donjeck, na krajnjem istoku Ukrajine.

Uprkos izveštajima o vojnom uspehu vojske, predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je sve više dokaza o tome da Rusija direktno podržava separatiste u oružanom sukobu koji traje četiri meseca. Porošenko smatra da proruski borci dobijaju značajnu podršku Rusije
u ljudstvu i vojnoj opremi, što Moskva kategorički negira.

– U poslednja tri dana na ukrajinsku vojsku se ispaljuju ruske rakete – rekao je Porošenko.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su njegove snage preuzele kontrolu nad nekoliko sela oko Luganska i otvorile koridor do civilnog aerodroma.

– Zahvaljujući uspehu naše ofanzive u regionu Donjecka, neki ekstremisti sada pokušavaju da napuste grad – kaže Ministarstvo, dok proruski aktivisti i dalje insistiraju da su njihove snage jake. Neimenovani portparol samoproklamovane “Narodne Republike Lugansk” izjavio je AP-u da su najmanje tri ukrajinska vojnika poginula u sukobima u selima oko Luganska.