Vrelo u Brazilu: Pogledajte atmosferu sa Parade ponosa u Rio de Žaneiru (FOTO GALERIJA)

Na Brazil otpada 40 odsto svih zločina protiv homoseksualaca, transvestita i tranšeksualaca, počinjenih u Južnoj Americi.

Hiljade LGBT Brazilaca i Brazilki učestvovale su u nedelju u 19. Paradi ponosa u Rio de Žaneiru, pod motom “Milion glasova”, održanoj protiv homofobije u toj zemlji koja drži neslavan rekord po broju ubistava homoseksualaca.
Cilj pokret koji simbolizuje borbu za jednaka prava je da “poveća vidljivost dela društva koji raste iz dana u dan”, rekao je Pires, preneo je sajt “G1 Globo”.

– Važno je da ljudi shvate svoja prava i da se usprotive homofobiji – izjavio je Karlos Tufveson, jedan od vođa pokreta.

U Brazilu je 2013. godine prijavljeno 312 ubistava homoseksualaca, transvestita i tranšeksualaca što je 7,7 odsto manje nego prethodne godine, ali Brazil je ipak “svetski prvak po homofobnim zločinima iz mržnje”, saopštila je Grupa Bahia (GGB).

Na Brazil otpada 40 odsto svih zločina protiv homoseksualaca, transvestita i tranšeksualaca, počinjenih u Južnoj Americi.

Predlog zakona o kažnjavanju homofobije godinama ne prolazi zbog otpora katolika i evangelista u Parlamentu Brazila.

Vrhovni sud Brazila je 2011. godine priznao kao legalne trajne veze homoseksualnih parova, te su im od tada garantovana ista prava kao i
heteroseksualnim parovima.

Brazilsko pravosuđe je 2013. godine utvrdilo da javne institucije koje obavljaju venčanja, nemaju pravo da odbiju istopolne parove.