Zašto je Merkelova ljuta na Obamu?

Angela Merkel iskoristila je posetu Kini da uputi oštru poruku Americi u jeku nove špijunske afere.

Nemačka kancelarka je u Pekingu po prvi put komentarisala slučaj 31-godišnjeg dvostrukog špijuna iz redova nemačke Savezne obaveštajne službe (BND), uhapšenog prošle nedelje pod optužbom da je u protekle dve godine predao Amerikancima oko 200 poverljivih dokumenata i za to dobio 25.000 evra.

Kancelarka je navela da će, ukoliko se optužbe protiv špijuna pokažu tačnim, to predstavljati ozbiljno kršenje poverenja.

– Bilo bi to u jasnoj suprotnosti sa sa onim što ja smatram saradnjom od poverenja (sa SAD) – rekla je Merkelova, obraćajući se novinarima u Pekingu zajedno sa Li Kećiangom, premijerom Kine.

Ovo je bila njena čak sedma poseta Kini, a Merkelova je bila vidljivo srdačnija nego tokom poslednjih susreta sa Barakom Obamom, predsednikom SAD. Premijer Li pozdravio je posetu Merkelove Kini, rekavši da odnosi dve zemlje „preskaču prepreke na najvišem nivou”.

Za to vreme, nemačko-američki odnosi prolaze najteži period i prete da padnu na još niže grane, kako to ocenjuju mediji u SAD. Razlog nije samo poslednja afera oko dvostrukog agenta BND-a, već i ranije otkrića da je američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) prisluškivala mobilni telefon nemačke kancelarke.

„Njujork tajms” ocenjuje da je „oštar jezik” između Berlina i Vašingtona prava retkost od uspostavljanja partnerstva 1945. godine.

Hilari Klinton, bivša državna sekretarka SAD, izvinila se juče Merkelovoj zbog afere prisluškivanja.

– Nisam više u vladi, ali žao mi je – rekla je ona.