ZASTRAŠUJUĆA ISTINA ‘Ako nešto ne učinimo za 12 meseci, prete nam ekstremne SUŠE, POPLAVE I RATOVI’

Samo hitni i radikalni potezi, odnosno rezovi emisija ugljen-dioksida, mogu da dovedu do izbegavanje katastrofalnog otopljenja od više od dva Celzijusova stepena. U protivnom, planeti prete ekstremne suše, poplave a posledično i ratovi

– Svetski lideri moraju da postignu dogovor kojim bi zaustavili globalno zagrevanje u narednih 12 meseci ili će nam se svima promeniti život – upozorio je britanski ministar energetike Ed Dejvi uoči međunarodne klimatske konferencije i pregovora u Peruu.

Oko 9.000 političara, diplomata i izaslanika nevladinih organizacija u naredne dve nedelje boraviće u Limi na godišnji UN-ov klimatski samit i tamo će pokušati da usaglase ključne detalje koji bi trebalo da dovedu do globalnog sporazuma na sledećem samitu, koji će biti organizovan 2015. u Parizu, piše Dejli telegraf.

– Ovo je poslednji put da se nalazimo na godišnjem samitu pre nego što u Parizu sledeće godine istekne rok za sklapanje sporazuma. U Parizu moramo da postignemo dogovor, kako bismo zaštitili našu nacionalnu sigurnost, ekonomiju i način života na koji smo svi navikli – rekao je Dejvi.

Nedavno je UN-ov Međuvladin panel za klimatske promene objavio izveštaj koji upozorava da samo hitni i radikalni potezi, odnosno rezovi emisija ugljen-dioksida, mogu da dovedu do izbegavanje katastrofalnog otopljenja od više od dva Celzijusova stepena. U protivnom, planeti prete ekstremne suše, poplave a posledično i ratovi.

Dejvi se nada da će do sporazuma doći.

– U Limi ću vršiti pritisak da se više zemalja obaveže na ambiciozne poteze – obećao je britanski ministar.