ZASTRAŠUJUĆI PRIZOR: Mont Everest izgleda kao DEPONIJA, sneg skrivao TONE SMEĆA i LJUDSKE LEŠEVE!

Decenije penjanja na najviši vrh na svetu su Mont Everest pretvorile u deponiju sa tonama smeća, a ekipe koje ga čiste su osim otpada našle i ljudske leševe.

Mont Everest
Pixabay.com

Posvećeni i dobro pripremljeni tim volontera pokušava da reši problem zagađenja Mont Everesta i trenutno je u jednoj od najambicioznijih misija čišćenja, javlja AFP, prenosi CNN.

Rezultati su već vidljivi jer je u prve dve nedelje čišćenja prikupljeno tri tone smeća.

Misiju čišćenja obavlja tim koji čini 14 volontera, a cilj im je da uklone 10 tona smeća za 45 dana.

Oni prikupljaju konzerve, flaše, plastiku i odbačenu opremu za penjanje.

Pomaže im vojni helikopter koji transportuje smeće, a tim se priprema za penjanje na veće visine kako bi se čišćenje nastavilo.

Dosad su pronađena i četiri ljudska tela na planini visokoj 8.848 metara.

Nepalska vlada i lokalne zajednice se dugo bore s problemom smeća na Mont Everestu jer ljudi iz celog sveta dolaze kako bi pokušali stići do samog vrha.

Redovno čišćenje se obavlja od 2011. godine, ali povećanje broja posetilaca ima ogroman uticaj na osetljivu okolinu planine. Vlada je 2014. godine uvela depozit za planinare koji im se vraća ukoliko se s planine vrate sa osam kilograma smeća.

Kina je zabranila pristup onima koji ne planinare kako bi se smanjila količina otpada.

Volonterima čišćenje otežavaju klimatske promjne koje utiču na brže topljenje snega, a posledica toga je otkrivanje sve većeg broja ljudskih leševa.

Od 1922. godine je na Mont Everestu stradalo više od 200 planinara. Većina tela je verovatno zatrpana ispod glečera ili snega.