ZBOG KRŠENJA OVLAŠĆENJA: Barak Obama ide na optuženičku klupu!

Američki Predstavnički dom u kome većnu imaju republikanci odobrio je podizanje tužbe protiv predsednika Baraka Obame za kršenje ustavnih ovlašćenja zbog selektivnog sprovođenja zakona o zdravstvu 2010, bez odobrenja Kongresa.

Predstavnički dom, donji dom američkog Kongresa, usvojio je rezoluciju kojom se dozvoljava predsedniku tog tela Džonu Bejneru da pokrene sudski postupak protiv predsednika SAD zbog selektivne primene delova zakona o zdravstvenoj reformi. Republikanci kažu da štite podelu vlasti propisanu Ustavom, da žele da zastite prava Kongresa prema Ustavu i da je Obama ignorisao zakone koje je to zakonodavno telo usvajalo. Nije određeno kada će tužba
biti podignuta. Za rezoluciju je glasalo 225, a 201 je bio protiv. Ni jedan demokrata nije glasao za taj predlog. Demokrate smatraju da se radi o izbornom manevru da se privuku konzervativni glasači za izbore za Kongres u novembru.

Oni takođe kažu da je to možda uvod u nastojanje da se opozove Obama, što republikanci odbacuju kao potpuno neosnovano. Republikanci, za koje se očekuje da će zadržati većinu u donjem domu Kongresa posle izbora u novembru, nadaju se da će osvojiti većinu i u Senatu, gornjem domu, gde sada većinu imaju demokrate. Oni optužuju Obamu da samovoljno sprovodi zakone, i da opasno prebacuje ovlašćenja Kongresa na predsedništvo. Obama je opisao ovu meru kao politički manevar i rekao da je sam preduzeo neke stvari jer Kongres nije učinio ništa da mu pomogne. Demokrate navode da je predsednik delovao zakonito i u okviru svojih ovlašćenja. Demokrate kažu da je paradoksalno da republikanci brane zakon o reformi zdravstva koji Obama smatra svojim velikim uspehom, a protiv koga su oni bili. Kako navodi AP, savezni sudovi često oklevaju da se mešaju u sporove između izvršne i zakonodavne vlasti. Da bi bila prihvaćena tužba, republikanci bi morali da dokažu da je Donji dom kongresa bio povređen Obaminim delovanjem. Čak iako bude prihvaćena tužba, pitanje je da li bi procedura bila završena dok je Obama još predsednik. Obami ističe drugi mandat u januaru 2017. Prema navodima jednog sudije, kada se uključe žalbe, procedura kroz savezni sudski sistem mogla bi da traje najmanje oko dve godine.