Zbog njega danas znamo za ekstazi! Preminuo čuveni američki hemičar

Američki hemičar i farmakolog Aleksandar Saša Šulgin, najpoznatiji po uvođenju MDMA (ekstazija) u psihoterapeutske svrhe, umro je u ponedeljak u 88. godini, i to kako se navodi „u miru, okružen porodicom.”

Šulgin je bio ikona psihodeličnog pokreta u SAD, a sintetizovao je ranije nepoznate psihoaktivne supstance i testirao ih na sebi, pravio detaljne analize svojih iskustava i kasnije sve to pretvorio u knjige, među kojima su i PiHKAL „Phenethylamines I Have Known And Loved” i TiHKAL „Tryptamines I Have Known And Loved”.

Tokom svojih eksperimenata Šulgin je navodno sintetizovao preko 200 novih psihoaktivnih supstanci i rangirao njihov efekat po sopstvenoj „Šalginovoj skali”.

Šulgin je studirao organsku hemiju na Harvardu, a po stupanju u mornaricu 1943. godine zaintrigirao se za psihofarmakologiju i posle II svetskog rata završio postdoktorske studije u San Francisku.

Radio je kao hemičar, a 1965. godine krenuo je da se samostalno bavi istraživanjem veze psihijatrije i farmakologije u svojoj kućnoj laboratoriji u Berkliju, u Kaliforniji. 1976. godine Šulgin „upoznaje” MDMA supstancu koja je prvi put sintetizovana još 1912. u Nemačkoj. 1979. Šulgin je upoznao svoju buduću suprugu Anu, koja mu je postala najbliži saradnik i koautorka većine njegovih knjiga.

U novembru 2010. Šulgin je preživeo šlog i proveo neko vreme u bolnici u San Francisku. Pošto je lečenje koštalo više nego što je njegovo osiguranje pokrivalo (jedva 80 odsto), Šulginovi poštovaoci širom sveta organizovali su akciju tokom koje su skupljena značajna sredstva za lečenje tokom sledećih godina.

U martu 2010. reditelj Etjen Saure napravio je „Dirty Pictures” dokumentarni film o Šulginovom životu i naučnim otkrićima, u kojem ga je opisao kao „odmetnutog hemičara koji je prvi otkrio efekte ekstazija i preko 200 drugih supstanci koje menjaju stanje uma.”