Zbog žalbi suseda pušač mora da napusti stan u kom je živeo 40 godina

Sud u nemačkom gradu Dizeldorfu je danas presudio da jedan postariji strastveni pušač mora da napusti stan u kojem živi već 40 godina, zbog toga što su se njegovi susedi žalili da im smeta dim cigareta.

Fridhelm Adolfs (75) mora do kraja godine da napusti svoj stan u Dizeldorfu, navodi se u presudi suda kojom je odbijena njegova žalba na prvostepenu presudu, prenela je agencija AFP.

U presudi se navodi da samo pušenje u stanu ne predstavlja dovoljan osnov za izbacivanje stanara, ali je Adolfs kriv zato što nije ni pokušao da spreči da dim cigareta prodre u zajednički hodnik zgrade.

Penzioner nije na adekvatan način provetravao stan, niti praznio pepeljare, naveo je sud, dodajući da je vlasnica zgrade tokom 2012. nekoliko puta verbalno upozorila Adolfsa, ali bez efekta. On još može da uloži žalbu saveznom sudu, nadajući se da će tako uspeti da izbegne izbacivanje iz stana.

Nemački mediji pomno prate ovaj slučaj, pa je Adolfs postao drugi najpopularniji strastveni pušač u toj zemlji nakon 95-godišnjeg bivšeg kancelara Helmuta Šmita, koji je poznat po tome što pali jednu cigaretu za drugom, čak i tokom gostovanja na televiziji.